Derfor streiker ungdommene igjen

Fredrikke Skahjem ledet organiseringen under den store klimastreiken i Fredrikstad 22. mars.  I dette innlegget varsler en gruppe elever ny nasjonal streik fredag.

Fredrikke Skahjem ledet organiseringen under den store klimastreiken i Fredrikstad 22. mars. I dette innlegget varsler en gruppe elever ny nasjonal streik fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi lar oss ikke stoppe av nettroll som mener vi er hjernevasket, av fraværsgrensen eller av tomme løfter fra politikere, skriver en gruppe elever på vegne av en landsomfattende klimastreik som er varselet fredag.

DEL

Leserbrev

For to måneder siden samlet førti tusen elever seg i Norges gater. Politikerne hørte ikke på oss, så nå samles vi igjen. Vi streiket for at politikerne skulle ta klimaendringene på alvor og begynne å handle. Verden over demonstrerte 1,8 millioner mennesker, og land som Irland, Storbritannia og Canada har erklært klimakrise som et resultat. Norge må gjøre det samme.

I Norge har vi ungdommer blitt møtt med enda flere tomme ord og bortforklaringer. Politikerne tar fortsatt ikke oss, eller klimakrisen, på alvor. Tida løper fra oss, og vi kan ikke vente på nye høringsrunder, budsjettprosesser og partiprogrammer. Løsningene må komme kjapt. Å stanse klimaendringene handler ikke bare om forbrukerens ansvar for å dusje kortere, kjøre mindre og bruke bambustannbørster og handlenett.

Å redde klimaet krever store investeringer og politisk vilje. Ungdommene har viljen, og Norge har pengene og kunnskapen som skal til for å gjøre noe før det er for sent. Dette har vi hatt lenge, men ingen har gjort noe. Så nå må vi enda en gang gi en tydelig beskjed til dem som styrer landet vårt: Vi krever handling, nå. Derfor streiker vi på nytt over hele Norge den 24. mai.

Vi er elevene i lokalsamfunn rundt i Norge som kjemper for våre fjorder og åkre, for byluften og dyrelivet.

For vi kan ikke vinne klimakampen uten at de som har makten, og det største ansvaret, tar de vanskelige, men nødvendige valgene. Regjeringen må ikke gi ut noen nye utvinningstillatelser til oljeindustrien, men heller skape nye, klimavennlige jobber. Stortinget må i tillegg øke det norske klimamålet og kutte minst halvparten av våre klimautslipp innen 2030. Til slutt må vi ta vårt ansvar overfor de som betaler den største prisen for rike lands utslipp. Norge må gi mer i støtte til klimafinansiering, slik at land kan sette i gang tiltak for klimakutt og for å tilpasse seg en ny klimavirkelighet. Denne støtten må trappes opp til minst 65 milliarder kroner årlig.

Klimakampen er en kamp om liv og død. Vi, og millioner av andre, nekter å sitte og se på mens politikerne våre tar valg som får konsekvenser både for oss lokalt, men også langt utover våre egne grenser. Her i Norge kommer de fleste til å klare seg relativt greit, selv med mer ekstremvær, tørke og forferdelige tap av naturmangfold. Det er andre som kommer til å ta de største konsekvensene, og det er de som har minst ansvar og minst forutsetninger for å forsvare seg mot klimaendringene. Vi unge kjemper klimakampen i solidaritet med dem. Vi er elevene i lokalsamfunn rundt i Norge som kjemper for våre fjorder og åkre, for byluften og dyrelivet. Vi kjemper for bøndene som rammes av tørke på Østlandet og i Somalia, for hjemmene som rives bort av flom i bygder langs Vestlandskysten og i Bangladesh.

Vi lar oss ikke stoppe av nettroll som mener vi er hjernevasket, av fraværsgrensen eller av tomme løfter fra politikere. For ungdommen i dag kjemper en sak som er viktigere enn noe annet, kampen for en planet å leve på. Og vi står sammen med millioner av ungdommer over hele verden. Stå sammen med oss du også den 24. mai.

Kristin Sønnesyn Berg, Gaute Eiterjord, Embla Regine Mathisen, Hege Skarrud, Carmen Bjørg Gómez Svanes, Tina Razafimandby Våje, Penelope Lea og Agnes Granli Lægreid

Norge

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags