Klimastreik gir ugyldig fravær. Men da lærere fløy til Polen, fikk vi elever en fridag

– De voksnes holdninger og vaner må endres NÅ! skriver Maria Enger.

– De voksnes holdninger og vaner må endres NÅ! skriver Maria Enger. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg streiket skolen forrige fredag 22. mars sammen med ca. 40 000 andre elever i Norge. Jeg fikk fravær. OK.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Fredag 29. mars fløy lærerne mine til Polen for å ha kurs om de nye læreplanene. Og jeg fikk fri.

Jeg streiket for de fattige, for senere generasjoner og for alle de barna og unge som ikke kan streike. Jeg og mange andre ungdommer gjør dette på tross av og kanskje må ta opp igjen fag på grunn av fraværsgrensen. Jeg må selv ta ansvar for å ta igjen tapt undervisning i helger og på fritiden. OK.

Voksne som streiker, streiker for økte lønninger og for andre goder til seg selv. De har både lov og får lønn fra fagforeningen sin. De risikerer heller ikke å miste jobben.

Jeg som elev har gjennom mange år på skolen lært hvordan jeg skal ta vare på meg selv, på andre og på jorda. Vi har lært om vårt sårbare økosystem og om den fantastiske naturen vi er en del av. Vi har lært om demokrati og om hvor viktig det er og stemme ved kommune- og stortingsvalg. Men jeg som 16 åring er ikke gammel nok til og stemme ved slike valg. Jeg vil bruke min egen stemme for og være med sikre mennesker og dyr en fremtid vi fortjener. Alle barn og unge har en stemme og vi har rett til å bli hørt.

Lærerne på min skole fløy denne helgen til Polen for å sette seg inn i nye lærerplaner. Så vidt jeg kan forstå kunne de lært like mye uten å fly. Det er bak frem at vi lærer om klimaendringene og hvor viktig det er å ta vare på jorda, for i neste øyeblikk se at alle lærerne drar på flytur til Polen for å sitte i møterom der.

Jeg får fravær for å hindre CO₂-utslipp. Jeg får fri når lærerne bevisst slipper ut unødvendig CO₂. De voksnes holdninger og vaner må endres NÅ!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken