Til klimastreikende ungdom: Ikke hør på voksne som harsellerer

Hannah Berg

Hannah Berg Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hannah Berg håper denne valgkampen blir en klimavalgkamp. – Still de av oss som driver med politikk til veggs når vi ikke gjør nok, skriver hun.

DEL

Leserbrev

For ca. ti år siden fløy jeg rundt med banneret «tenk globalt, handle lokalt» sammen med andre i Natur & Ungdom Fredrikstad. Jeg boikottet en rekke varer og produkter, kjøpte mye gjenbruk, jublet over at vi fikk kildesortering av plast i kommunen og var positivt innstilt til fremtiden. Klimakampen var da blitt en motesak og miljøvennlige løsninger viste seg å være god butikk. Jeg håpte at dette skulle være nok for å igangsette det grønne skiftet, men i dag – ca. ti år senere – står vi fortsatt på samme sted. Jo da, det dukker stadig opp nye økologiske hårprodukter (med lovnad om delvis resirkulerte flasker), men det var ikke dette engasjementet vårt skulle resultere i.

Vi voksne må slutte å gjemme oss bak planer og tregheten i det politiske systemet.

Igjen vekkes sinnet over at ikke nok blir gjort og igjen får jeg tro på at vi nå kanskje skal greie det. Min generasjon tapte slaget (selv om mange av oss aldri forlot slagmarken fullstendig), men krigen fortsetter. Og dere – streikende og ikke streikende ungdommer – som ønsker å forandre verden: dere gjør en sabla god jobb!

I innlegget som sto på nett 22. mai sier dere det så fint:

«Å stanse klimaendringene handler ikke bare om forbrukerens ansvar for å dusje kortere, kjøre mindre og bruke bambustannbørster og handlenett. Å redde klimaet krever store investeringer og politisk vilje. Ungdommene har viljen, og Norge har pengene og kunnskapen som skal til for å gjøre noe før det er for sent.»

Vi voksne må slutte å gjemme oss bak planer og tregheten i det politiske systemet. Regjeringen og Stortinget må tørre å investere i grønn industri, i flere og bedre tog (over hele landet) og belønne kommuner som ønsker å jobbe for det grønne skiftet. Vi må erklære klimakrise, slik som i Storbritannia og Canada. Også må vi handle deretter, vi har pratet lenge nok nå.

Klimakampen er vår tids viktigste kamp. Den bør ligge til grunn for alle avgjørelser politikere tar.

Jeg håper denne valgkampen blir en klimavalgkamp. Kjære alle første-, andre- og tredjegangsvelgere; still de av oss som driver med politikk til veggs når vi ikke gjør nok.

Og kjære ungdommer som blir latterliggjort og hetset av godt voksne mennesker fordi dere engasjerer dere; ikke hør på dem. Det vil alltid finnes voksne mennesker som har et stort behov for å harselere med dem som er yngre enn seg.

Vit at vi er mange som tar dere på alvor og som ønsker å kjempe klimakampen med dere.
Heia ungdommen!

Hannah Berg

Politisk nestleder og 1.-kandidat, Rødt Fredrikstad

Fredrikstad

Følg på: www.instagram.com/historiske_hannah/

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags