Elevene fortjener ros – ikke straff

Svenske Greta Thunberg har vært den store inspirasjonen for fredagens skolestreik for miljøet.

Svenske Greta Thunberg har vært den store inspirasjonen for fredagens skolestreik for miljøet.

Av

Svenn Poppe: – Det kan virke som litt av et paradoks: I opplæringsloven og Den generelle læreplanen heter det blant annet at undervisningen skal åpne dører mot verden og fremtiden.

DEL

Leserbrev

Det har neppe gått noen hus forbi at menneskeheten står overfor klimautfordringer av gigantiske dimensjoner. Livsgrunnlaget vårt er truet, fremtiden til kommende generasjoner er usikker. Med dette som et dystert bakteppe streiker ungdom over store deler av verden og krever politisk handling for å avverge et klimasammenbrudd.

Også i Norge og Fredrikstad engasjerer ungdommen seg. Fredag 22. mars blir det skolestreik. Miljøbevisste elever velger bort norsk- og kroppsøvingstimene som står oppført på timeplanen og prioriterer demonstrasjoner med krav om politisk handling for å redde miljøet. Det gjør de ikke ustraffet. Skoleledere har stått frem i Fredriksstad Blad og fortalt at de i og for seg har sympati for elevenes sak, MEN at uteblivelse fra undervisningen vil bli straffet med ulovlig fravær – som til og med kan havne på avgangsvitnemålet. Dette gjør de vel vitende om at fravær og fraværsgrenser er noe som bekymrer elevene aller mest.

Det kan virke som litt av et paradoks: I opplæringsloven og Den generelle læreplanen heter det blant annet at undervisningen skal åpne dører mot verden og fremtiden. Opplæringen skal skape engasjement og lære elevene å tenke kritisk og handle etisk og miljøbevisst. Undervisningen skal også vekke ungdommens tro på at solidarisk handling og felles innsats kan løse de store globale problemene.

Man skulle tro at ungdom som lever opp til målene loven setter, fortjente ros og anerkjennelse – ikke straff. Jeg håper reaksjonene fra voksenverdenen ikke legger en demper på viljen til å aksjonere. For hva det er verdt: Elevstreiken har min støtte!


Svenn Poppe

Pensjonert lektor/studieinspektør/bestefar med ni barnebarn

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags