MDG gjør det enklere å leve klimavennlig

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Miljøpartiet de Grønne vil gjøre det enklest mulig å velge det mest miljøvennlige alternativet, og vil flytte fokus fra forbruk til livskvalitet, skriver førstekandidaten i Østfold.

DEL

Leserbrev 

Det er ikke alltid lett å ta klimavennlige valg i hverdagen, verken for de av oss som prøver å være bevisste, eller for de av oss som ikke vektlegger slikt. Miljøpartiet de Grønne vil gjøre det enklest mulig å velge det mest miljøvennlige alternativet. MDG er også opptatt av å flytte fokus fra forbruk til livskvalitet. Vi vil derfor legge til rette for at folk bruker mer tid og penger på immaterielle goder som kultur, idrett, rekreasjon og opplevelser. Vi har en offensiv politikk på disse områdene.

Det strider mot all fornuft at det lønner seg å kjøpe nytt fremfor å reparere produkter. Det skaper unødvendig ressursforbruk og forurensing som konsekvens. Men i dagens samfunn er det en tendens til at kvaliteten går ned og at ting ikke kan repareres. Å ta vare på tingene våre må bli enklere.

Deleøkonomi, slik vi ser det for eksempel i bildelingslag, Über og Airbnb, er godt i gang på flere områder i Norge. MDG støtter dette og vil gi insentiver til flere dele-, utleie- og utlånsordninger, men vi må passe på at kunders og ansattes rettigheter og hensynet til statens inntekter ivaretas. Det skal være enkelt å gi bort og bytte brukbare gjenstander gjennom utstyrssentraler.

For å få til en del av det jeg har beskrevet her, vil vi ta i bruk både «gulrot og pisk». Gulrøtter ved å lansere ordninger og insentiver som gjør det fordelaktig å velge riktig, og «pisk» ved for eksempel å flytte skatt til adferd og forbruk som skader vårt felles miljø.

Noen enkle eksempler på våre gulrøtter og pisker er:

■ Energibruken hjemme står for halvparten av Norges energibruk i bygg. Her vil MDG trappe opp ENOVAs økonomisk støtte til energieffektivisering, solceller og solfangere på taket.

■ Vi vil følge opp forbudet mot fossil olje til oppvarming ved å utvide det til å omfatte fossil gass. Et varslet forbud er enkelt å forholde seg til, særlig når det finnes mange fornybare alternativer.

■ MDG vil fjerne moms på reparasjon, for eksempel av klær, sko og elektronikk slik at terskelen for å reparere senkes. I tillegg vil vi stille krav til at produkter skal være mulig å reparere og at produsenter må gjøre deler tilgjengelig og publisere reperasjonsbeskrivelser.

■ Vi ønsker å styrke kjøps- og forbrukerlovgivningen slik at varer som markedsføres i Norge må tilfredsstille minstekrav til levetid.

■ Vi vil innføre panteordninger for flere typer produkter, eksempelvis mobiltelefoner som inneholder sjeldne metaller.

Ta vare på fremtiden gjennom en klimavennlig hverdag. Stem MDG.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags