Slike orkanherjinger er oljeeventyrets reelle kostnad

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Klimaendring er vår generasjons største utfordring. Klimaforskerne tegner et fremtidsbilde hvor nettopp disse episodene er varslet, skriver Håkon Borch.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Harvey, Irma, Katia, Jose - navn vi etterhevert får et mer og mer anstrengt forhold til. For 14 dager siden slo Harvey til og dusjet Houston med nedbør tilsvarende årsnedbøren på Voss på ett døgn. Skadeestimat har nå passert 1400 milliarder kroner. Eller en sjettedel av oljefondet. Nedbørsepisoden er unik og tilsvarende har aldri tidligere vært registrert. Modelleringer sier at dagens klimaendring på én grad Celsius økte nedbørsmengdene med 30 prosent. Det er den siste nedbørstoppen som gir de største skadene. Det er derfor ikke feil å si at en vesentlig del av kostnadene her er forårsaket av olje, kull og gass utslipp.

Neste runde er Irma som feiet over Karibien og Florida i helgen. En kategori 5 orkan så sterk at den er helt uten sidestykke i den perioden vi har notert metereologiske data. Vi får håpe at folk greier å komme seg i sikkerhet og at skadene ikke blir for store. Slike orkanherjinger er oljeeventyrets reelle kostnad. Klimaforskerne tegner et fremtidsbilde hvor nettopp disse episodene er varslet. Våtere og villere dess mer energi som lagres i atmosfæren.

Scenarioene er svært alvorlige med store matproduserende områder omgjort til halvørken og havstigning på mange meter. Beskrivelsene er så dystre at politikerne på Parismøtet fant ut at de kan ikke risikere at vi ikke når togader-målet og derfor skrudde politikerne ned målsettingen til maks 1,5 grader temperaturstigning. Følgene av å ikke greie to grader Celsium ville gi for stor risiko for sammenbrudd av styringsevne og dermed kaos.

Det er anslått at tre ganger så mange flykter fra miljøkatastrofer, som fra krig og konflikt allerede. Innen 2100 kan flyktningtallet ha nådd to milliarder mennesker på grunn av havstigning alene. Mange av disse menneskene kan man ikke, slik Frp hevder, «hjelpe der de er» simpelthen fordi øystatene deres drukner i havet. Det er ikke tull når Rasmus Hansson sier «Om Frp faktisk hadde satt seg inn i hva slags flyktningkatastrofer som kan utløses av klimaendringer, ville de over natta blitt det mest klimaengasjerte partiet i Norge.»

Håkon Borch

Miljøpartiet De Grønne,

fra Moss

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.