KrF går for lokal «Climat action»

– Det må bli tilkobling til landstrøm for alle skip som legger til kai på Øra, ber Fredrikstad KrF. Det er i tråd med FNs  bærekraftsmål og et rimelig krav til den lille verdensbyen, mener partiet.

– Det må bli tilkobling til landstrøm for alle skip som legger til kai på Øra, ber Fredrikstad KrF. Det er i tråd med FNs bærekraftsmål og et rimelig krav til den lille verdensbyen, mener partiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Ikke minst bør vi kjenne oss forpliktet fordi Fredrikstad i 1998 var møtepunktet for 160 kommuner samlet om Fredrikstaderklæringen, forklarer KrFs toppkandidater Lino Lubiana og Kamilla Nandrup Pedersen sitt miljøstandpunkt.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi må reflektere inn de globale FNs bærekraftmål av 2015 i den lille verdensbyen Fredrikstad i alt planarbeid og eksempelvis la det ta seg konkret uttrykk i landstrøm for skip som legger til i Fredrikstad. Ungdom har marsjert mot klimautslipp og CO2 i Fredrikstad, og landstrøm er et godt tiltak som møter deres gode ønske og vilje.

Skip bruker idag dieselaggregat som gir store klimagass-utslipp. Beregninger fra Bergen viser at ett cruiseskip alene bruker 3000 liter diesel pr time som tilsvarer 125 busser som surrer og går samtidig.

FNs bærekraftsmål 13 - Stopp klimaendringene - «Climat action», har i høyeste grad aktualitet i Fredrikstad. I Fredrikstad lager vi det ene planverket etter det andre - arealplan, klimaplan, kulturplan mm, hvor klimaplanen har referanse til FNs klimaplan, mens mange øvrige planer ikke har en klar referanse til FNs bærekraftsmål mot 2030 også kalt Agenda 2030.

Bærekraftsmålene er globale målsetninger og et kompass som forplikter Norge og Fredrikstad i sitt politiske arbeid og som i høy grad finner sitt grunnlag i tanken om at verden er en gave vi skal gi videre til våre barn, en forpliktelse og et kall til ansvarlighet for oss alle.

Ikke minst bør vi kjenne oss forpliktet fordi Fredrikstad i 1998 var møtepunktet for 160 kommuner samlet om Fredrikstaderklæringen om vårt lokale ansvar for en bærekraftig utvikling - noe vi i Fredrikstad kan være stolte av. Idag har alle fylkeskommunene og 267 kommuner sluttet seg til Fredrikstaderklæringen, og alle partier er samlet og enige om at vi må ha en bærekraftig utvikling sosialt, økonomisk og økologisk.

KrF mener at alle planer som utarbeides i Fredrikstad må reflektere verdiene i FNs bærekraftsmål fordi det knytter vårt lokale arbeid til noe som gir opplevelse av tilhørighet, samarbeid og helhet.

FN vedtok høsten 2015 de 17 bærekraftsmål. De har for oss i Norge sitt historiske utgangspunkt i begrepet bærekraftig utvikling som Gro Harlem Bruntland, som ledet FN Kommisjonen for miljø og utvikling, fikk lagt inn i Bruntlandkommisjonens rapport i 1987 og som tok seg uttrykk i den nevnte Fredrikstaderklæringen.

KrF mener verden er en gave, en forpliktelse og et kall og FNs bærekraftsmål er et viktig redskap for å gi en god verden videre til neste generasjon ungdom i Fredrikstad - eksempelvis med landstrøm for skip og klimafangst ikke bare ved klimafangstanlegg, men også ved landbrukstiltak og nyplantet skog.

KrF går for lokal Climat action!

Lino Lubiana og Kamilla Nandrup Pettersen

Hhv. nummer én og to på kommunevalglisten til Fredrikstad KrF

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.