Karbonfangst er å ta miljøansvar

Prosjektet går ut på å hente ut CO2 fra røkgassen ved energigjenvinningsanleggene til Frevar og Bio-El på Øra. Arkivfoto: Erik Hagen

Prosjektet går ut på å hente ut CO2 fra røkgassen ved energigjenvinningsanleggene til Frevar og Bio-El på Øra. Arkivfoto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi vet at karbonfangst og -lagring funker. Vi vet at det må til for å oppnå klimamålene. Har vi da råd til å la være? spør Siri Martinsen og Victor Kristiansen og vil ha oppslutning om en storsatsing på Øra.

DEL

Leserbrev 

For å oppnå FNs bærekraftsmål 13, å stoppe klimaendringene, må alle bidra. Det må også Fredrikstad. Det gir muligheter og skaper utvikling og innovasjon. Det er viktig at vi følger med, er nysgjerrige og åpne for utvikling. Det handler om å gripe muligheter og være en del av framtida.

CCS (Carbon Capture and Storage) representerer en unik mulighet for Norge til å gjøre en forskjell i det globale klimaarbeidet.

Potensialet for karbonfangst på Øra er meget stort.

Klemetsrudanlegget i Oslo er et eksempel på hvordan vi kan nå gjennom, skape arbeidsplasser, innovasjon og bidra så det monner i vår tids største utfordring med klima og miljø. Energigjenvinning og CO₂-fangst fra forbrenning av avfall er en teknologi som har stor overføringsverdi og kan brukes over hele verden.

Potensialet for karbonfangst på Øra er meget stort. Samarbeidet med Fortum Oslo Varme om en CCS-klynge kan bety en milliardinvestering i karbonfangst i Fredrikstad. CO₂ skal hentes fra røkgassen ved Frevar og Bio-El og samtaler med flere Øra-bedrifter pågår nå. Det må bygges en terminal ved Borg havn for utskiping av nedkjølt gass. Prosjektet vil gi et stort antall arbeidsplasser.

Vi hadde forventet at Høyre, Frp og Venstre ville gi et tydeligere løfte om karbonfangst i regjeringsavtalen etter at potten til rensing i industrien ble kuttet fra 360 millioner til skarve 20 millioner i statsbudsjettet fra 17 til 18.

Vi er likevel optimistiske til at regjeringen kommer tilbake med tilstrekkelige midler og en klar framdrifts- og finansieringsplan - senest i revidert nasjonalbudsjett. Arbeiderpartiets politikk på området er også klar, man vil gå videre med både Klemetsrud, Yara og Norcem.

Vi vet at karbonfangst og -lagring funker. Vi vet at det må til for å oppnå klimamålene. Har vi da råd til å la være?

Vi oppfordrer alle lokale og regionale krefter å være med i heiagjengen til en CCS-klynge på Øra!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags