Håper de unge løfter miljøspørsmålet til et høyere nivå

Av

Johannes Thue oppsummerer sine inntrykk etter å ha overvært fredagens skolestreik på kledelig avstand sammen «noen gamle gubber».

DEL

Leserbrev

Så ble det demonstrasjon og skolestreik. Imponerende mange unge var samlet foran rådhuset og engasjerte representanter for de ungdomspolitiske organisasjoner holdt velformulerte appeller. Om det ikke kommer noe annet ut av arrangementet, så kan man håpe at dette vekker de unges interesse for miljøet, utover den fremtidsfrykt som preget mange av plakatene.

En formulering som: Hvorfor skal vi gå på skolen når vi ikke har en fremtid, er en destruktiv defaitisme. Derfor håper jeg, både av hensyn til miljøet og av hensyn til ungdommene selv at de opparbeider et positivt engasjement, interesserer seg for samfunnsutviklingen, tar del i samfunnsdebatten og løfter miljøspørsmålet til et høyere nivå. Her ligger de så absolutt på etterskudd.

Det var to gubber fra LO og Fagforbundet med flaggene hevet. Hva gjorde de der?

Når demonstrasjonen ble holdt foran rådhuset, var det vel som forventet at ordføreren også sa noen ord. Hans budskap til de fremmøtte var at han var veldig glad for at det var så mange fremmøtte og han håpet at det blir flere slike arrangementer. Han tok ikke forbehold med hensynet til fraværsreglene, noe han kanskje burde, som den øverste ansvarlige for skolene i Fredrikstad? Hvilken beskjed sendte han da til de ansatte i skoleverket som tar jobben, inkludert fraværsreglene, på alvor?

Vi var noen gamle gubber som sto og fulgte arrangementet i kledelig avstand. Vi var enige om at det er positivt at ungdommen engasjerer seg for miljøet. Vi var også enige om at det er uheldig at det her oppstår en blanding av aksjon for miljøet og en skolestreik. En sa at her burde skolen engasjere seg. Barna kunne få fri på ettermiddagen og kanskje kunne lærerne delta? Vi var også enige om at miljøengasjementet hadde vært klarere om demonstrasjonen ble gjennomført på en lørdag.

En annen ting vi så på var noen deltakere som nok ikke har gått på skolen i dette århundre. Det var to gubber fra LO og Fagforbundet med flaggene hevet. Hva gjorde de der? To godt voksne kom med en kjempeglobus. Var det bestilte rekvisitter?

Utenfor rådhuset begynte det å våres. Påskeliljer og krokuser sto tett i bedet. Mange av demonstrantene tok snarveien over bedet og tråkket ned blomstene. Jeg stoppet noen og spurte: Streiker dere for miljøet? De fleste møtte mitt spørsmål med et olmt blikk, unntatt en gutt; Han sa: Unnskyld. (Jo, det er håp). Et par damer med plakat på magen vasset også over bedet. De sa: Vi gikk der det var tråkka fra før. Men, dere går vel ikke på skolen, sa jeg. Nei, var svaret, vi deler ut brosjyrer for biblioteket(?). Det er uheldig om LO og politiske partier blander seg inn og prøver å skumme fløten av det initiativ barna her tar.

Det som også slo en gammel iakttaker var at jentene var i klart flertall foran rådhuset. Er ikke guttene like miljøbevisste? På veien hjem så jeg mange skolebarn i gatene. Her var det et overtall av gutter. Kanskje de bare streiket? Da hadde de sikkert ikke deltatt om demonstrasjonen ble holdt på fritiden heller, og her ligger vel svaret på om skolestreik er det mest effektive?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags