Hvor god tid har vi, Venstre?

Av

Med den farten vi nå fyller på badekaret har vi kanskje så lite som fire år igjen før karbonbudsjettet flommer utover badegulvet, advarer Andrine Nordby Strømnes og ber Venstre sette klima først i regjeringsforhandlingene.

DEL

Leserbrev 

Nå er det opp til Venstre å ikke svikte klima i regjeringsforhandlingene. De flate øystatene i Stillehavet trenger ikke drukne i havet. Ledende klimaforskere slapp nylig en rapport som sier at vi kan klare å begrense global temperaturstigning til under 1,5 grader - målet i Parisavtalen. Vi kan altså kanskje slippe ut mer klimagasser enn er vi trodde - hva betyr det?

Mengden klimagasser vi kan slippe ut før vi sprenger klimamålene kan vi kalle et karbonbudsjett. Budsjettet er litt som den ledige plassen i et badekar som står under en rennende kran. Det er en begrenset mengde vann som kan fylles på før det renner over. Fortsetter vi å fylle vann i badekaret etter at det er fullt, så vil det bli et voldsomt søl på badegulvet.

Er det en ting som er sikkert, så er det at når voksenpolitikere plasker i badevannet, blir det vår generasjon som må tørke opp.

På samme måte er det en begrenset mengde klimagasser vi kan slippe ut før vi overskrider karbonbudsjettet. Fortsetter vi å slippe ut klimagasser etter at karbonbudsjettet er brukt opp, så ryker klimamålene og vi får større konsekvenser enn vått badegulv. Øker temperaturen mer enn 1,5 grader, vil havnivåstigning drukne byer i lavtliggende kyststrøk. Øker de over to grader, risikerer vi at klimaendringene løper løpsk ved at mekanismer i naturen selv begynner å forsterke klimaendringene. Og det ønsker vi ikke.

Med den farten vi nå fyller på badekaret har vi kanskje så lite som fire år igjen før karbonbudsjettet flommer utover badegulvet. Den nye rapporten antyder heldigvis at det kan hende vi har litt bedre tid. Men, uansett hvor mange år det er, så baseres disse utregningene på at vi skal ha 66 prosent sjanse for å lykkes. I de fleste tilfeller synes vi det er vel risikabelt. Ville du satt deg på et fly som har 33 prosent sjanse for å krasje? Det er klart at vi må være føre var, kutte utslipp raskt og ikke gamble på hvor mye vi kan fylle i badekaret, før det renner over.

Selv om vi skulle ha så god tid som 20 år på oss til å nå nullutslippsamfunnet, vil det ta over 2000 år før vi kommer dit, med dagens utslippskutt. Høyre og Frp har vist at de viderefører Arbeiderpartiets oljesatsning. Derfor ligger det nå et stort ansvar på Venstre. Hvor villige er de til å sette klima først i regjeringsforhandlingene? Skal vi kaste bort fire nye år i klimakampen ved å la Frp «kjøre på litt» med nye oljefelt?

Vi i Grønn Ungdom følger med, og heier på Unge Venstre. Er det en ting som er sikkert, så er det at når voksenpolitikere plasker i badevannet, blir det vår generasjon som må tørke opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags