Greta kan inspirere Fredrikstad

– Nå har Greta Thunberg millioner av følgere og forrige uke rystet hun verden igjen med sine skarpe anklager mot politikernes unnfallenhet. Jeg rystes når jeg ser hvordan enkelte reagerer på hennes heroiske innsats, skriver Simensen.

– Nå har Greta Thunberg millioner av følgere og forrige uke rystet hun verden igjen med sine skarpe anklager mot politikernes unnfallenhet. Jeg rystes når jeg ser hvordan enkelte reagerer på hennes heroiske innsats, skriver Simensen. Foto:

Av

– «Vi voksne» i Fredrikstad bør gå sammen med ungdommen i et protesttog under hovedparolen «Takk, Greta! Takk for at du vekker oss!» skriver Jens O. Simensen.

DEL

Kronikk

De aller fleste har nå innsett at menneskehetens største utfordring i dag er knyttet til miljøet. Mer enn noen gang gjelder Gro Harlem Brundtlands ord: Vi må tenke globalt og handle lokalt. Tar vi dette på alvor, så står også den nye rødgrønne flertallskonstellasjonen i Fredrikstad foran en betydelig utfordring. Den kan hente inspirasjon fra en svensk 16-åring.

Nå må politikerne betale for sine unnlatelsessynder = alt som IKKE er gjort de siste 50 åra. Denne uansvarligheten kan deles på alle politiske partier – de har rett og slett ikke gjort nok!

Det er denne unnlatelsen som har skapt det unge miljøraseriet. De unge bruker store ord og de er utålmodige. Det er ungdommens rett! Og det er vel flere som kjenner seg igjen her. Som godt voksen er min refleksjon at de unge gir håp for kloden. Dette er en bølge som ikke lar seg stoppe.

Slutt og kødd! Dere gamle, grinete gubber som nekter å se hvordan kloden endres: Nå må dere våkne. Og det holder ikke med å forstå de unge miljøaktivistene. Det må tiltak til.

I en kommentar i Dagsavisen 28 09 2019 viser Lars West Johnsen til at miljø-advarslene ikke er nye:

■ I 1969 dukket begrepet drivhuseffekt opp for første gang.

■ Kan det virkelig være mulig at vi må forberede oss på vesentlige klimaendringer? Ble det spurt, også i 1969.

■ I 1979 kom rapporten «The Long-Term Impact on Atmospheric Carboon Dioxide on Climate»: Issmelting, havstigning, ødelagt landbruk, vannmangel, massemigrasjon og krig. Kjent for oss alle i dag.

■ Gerd-Liv Valla, kjent som LO-leder, tok i sin tid til orde «mot evig forbruksvekst som politisk overideologi».

Miljøkampen bleknet – inntil de unge tydde til gamle, gode mobiliserings-tiltak: streik (skolestreik), protesttog og massemøter.

Hele tida har politikerne hatt kunnskapen. Motet har imidlertid manglet. Inntil en spedvokst svensk 16-åring tok saken i egne hender. Hun startet med å sette seg ned utenfor Riksdagen i Stockholm hver fredag med plakaten «Skolstrejk för klimatet».

Nå har Greta Thunberg millioner av følgere og forrige uke rystet hun verden igjen med sine skarpe anklager mot politikernes unnfallenhet. Hennes ansikt var preget av en hel generasjons frykt, men samtidig av et voldsomt engasjement.

Jeg rystes imidlertid når jeg ser hvordan enkelte reagerer på Thunbergs heroiske innsats. Hun er ung, enkelte sykeliggjør henne, hun er jente – alle de klassiske hersketeknikker tas i bruk.

Jeg sier: Slutt og kødd! Dere gamle, grinete gubber som nekter å se hvordan kloden endres: Nå må dere våkne. Og det holder ikke med å forstå de unge miljøaktivistene. Det må tiltak til.

Nå skal politikerne virkelig settes på prøve. Nå er det slutt på festtalene, nå kreves handling. Vi ser mange gode tendenser til at statsledere (Donald Trump regner jeg ikke med!) tar innover seg budskapet til den svenske ungjenta som har fått millioner (ja faktisk!) ut i gatene. Det er nå umulig å overse den nye miljøkampen.

Det var den internasjonale arenaen.

Så er det den nasjonale arenaen. Statsminister Solberg hører til dem som «forstår» protestene. Men samtidig sier hun «Men jeg mener fortsatt at du kan markere det uten å droppe ut av skolen.» Ærlig talt Erna: Skal du støtte miljøkampen så gjør det fullt ut. Vanlige arbeidsfolk har streikerett og denne retten har ført til store og viktige seire. Er det da ikke rimelig at skoleungdommen har rett til å streike for vår klodes aller viktigste sak!

Arbeiderpartiet har erkjent at de undervurderte miljøsaken i valget som ligger bak oss. Jonas Gahr Støre lover nå at 2021 skal bli et klimavalg. Legger vi denne erkjennelsen på toppen av styrken som de grønne og røde partiene til venstre har fått, så lover det godt. Denne gang er det ikke mulig å «glemme» miljøsaken. Men igjen: Nå er det ikke de pene formuleringene som teller, nå er det handling som gjelder.

Det tredje nivået er det lokale.

Den nye flertallskonstellasjonen i Fredrikstad skal leve opp til Gros ord om «å handle lokalt». Ingen kan underslå kompleksiteten i denne saken: Det er ikke bare å skru på en bryter så er miljøkampen vunnet. Her snakker vi om mange og kompliserte mekanismer.

Men det lover godt når ordføreren, MDG-toppen og de andre flertallspartiene står sammen om at alle CO2-forurensere i Fredrikstad må regne med skjerpede krav fra politikerne de neste fire åra. De ønsker en grønnere profil og vil styrke det biologiske mangfold. Det er også i dette perspektivet debatten om bompenger må sees.

Hvilke konkrete tiltak som følger av de gode intensjoner gjenstår å se – altså selve handlingene. Men utgangspunktet er bra.

I mellomtida bør «vi voksne» i Fredrikstad gå sammen med ungdommen i et protesttog under hovedparolen «Takk, Greta! Takk for at du vekker oss!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags