SV tar klimaendringene på alvor

Silje Louise Waters og  Freddy André Øvstegård.

Silje Louise Waters og Freddy André Øvstegård. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Silje Louise Waters og Freddy André Øvstegård, SV: – Greit at Erna Solberg ikke skammer seg over å fly, men hun burde skamme seg over handlingslammelsen vi ser i norsk klimapolitikk.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange har innsett at vi må handle raskt for å stoppe de store klimaendringene som skjer. Erna Solberg og hennes mannskap er blant de få som enda ikke har tatt inn over seg alvoret.

Flyskam, kjøttskam og togkry
har vært ord som har vært mye brukt i sommerens debatt om klimaendringene. Statsminister Erna Solberg har fortalt at hun ikke skammer seg over flyreisen hun tar i sommer. Det er helt greit, for det skal være fint å ha ferie. Det som ikke er greit, er at hun ikke skammer seg over det det store politiske ansvaret hun ikke tar, for den handlingslammelsen vi ser i norsk klimapolitikk. Klimaendringene kan ikke bare løses ved at folk på gata endrer sine vaner, så lenge man ikke handler politisk på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Heldigvis gjør vi mye lokalt i Fredrikstad.

Det har vært en ny sommer med varmerekorder. Ikke bare i Norge, men også i Frankrike, Tyskland, Tyrkia og i India. Steder der varmen ikke lenger bare er en velkommen invitasjon til bading og is etter en grå vår, men livsfarlig. Det er også et varsel om at flere steder kommer det til å bli vanskeligere å leve. Studier slår fast at det aldri i løpet av de siste 2000 åra har vært så raske og omfattende klimaendringer som det har vært de siste tiåra.

Etter denne sommeren er det nødvendig å se på klimakrisen som en nasjonal nødsituasjon, og at det beste ikke bare for oss, men for hele verden, er å stoppe leiting etter ny olje og gass. Også vår olje må ligge, om verden skal klare å kutte de klimagassutslippene som er nødvendig. Det er ikke lenge til det trolig vil være et økonomisk tapsprosjekt å lete etter olje, skal vi tro flere anerkjente økonomer.

Slik det er nå så går regjeringens politikk i feil retning. Det har blitt lyst ut 90 flere leteblokker for oljeselskaper så sent som i vår, og norsk økonomi har blitt mer – ikke mindre – oljeavhengig. Det bygges motorveier, og statens eget selskap for flyplasser utbetaler bonuser for å få folk til å fly mer. Planen er tydeligvis at alle kutt skal skje ved hjelp av ny teknologi. Det er ikke politisk styring i møte med en krise, det er å satse på mirakler. Resultatatet er at utslippene øker.

Vi kan alle bidra til å være en del av løsningen, og ikke endel av problemet. Det vi likevel trenger mest av alt, er en ny politisk retning. Vi trenger politikere som forholder seg til klimakrisen med det alvor den fortjener. Norge trenger rett og slett «en ny grønn deal», slik SV har lansert.

Vi må få
en omfattende samfunnsplan for å kutte klimagassutslipp massivt, samtidig som vi tar vare på arbeidsplasser, velferd og velstand. Derfor har SV foreslått at landet skal erklære at klimakrisen er en nasjonal nødsituasjon, og tatt initiativ til at det skal gjøres i flere kommuner og fylkeskommuner har for å presse frem de tiltakene og løsningene som er nødvendige.

SV skal fortsette å jobbe aktivt for at Fredrikstad en kommune som er endel av løsningen – og som tar klimakrisa på alvor. Derfor har vi blant annet hatt en klimaplan i mange år, og i inneværende valgperiode har vi vært med på å sørge for at Fredrikstad har fått landets første handlingsplan mot plast. I juni vedtok bystyret i å erkjenne den globale klimakrisen og det ansvaret vi sitter med lokalt for å få utslippene ned. Vi må tenke globalt og handle lokalt. Kommunedirektøren ble bedt om å sette klimaendringene som høyeste prioritet innen alle kommunale områder.

Men vi kan ikke gi oss der. Derfor vil vi ha fortgang i InterCity-utbyggingen, vi vil bedre kollektivtilbudet og fortsette å satse på gratis ferge og flere el-ferger. Vi vil bevare matjorda, markagrensa og ha flere grønne rekreasjonsområder, deriblant parsellhager, og vi vil utnytte elva vår og nærheten til havet, og jobbe for å fjerne gamle teiner på havbunnen. Samtidig er Fredrikstad de siste årene blitt gode på næringsutvikling, og SV vil i særdeleshet støtte miljøvennlige bedrifter. Vi er stolte av det som skjer på Øra-området, for her er Fredrikstad en foregangsby på sirkulærøkonomi. Øra-området har stort potensial til å bli ledende i det grønne skiftet Norge må inn i og med industrikompetansen i Fredrikstad vil vi kunne lykkes.

Fredrikstad skal være en ren, ryddig og miljøvennlig by som er fremoverlent i miljøpolitikken og som baner vei for innovative satsinger på miljøtiltak. Det skal være lett å leve et miljøvennlig liv i Fredrikstad. Alle må bidra, men først og fremst er det et politisk spørsmål.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken