Fyrverkeri på nyttårsaften er en skremmende opplevelse for mange hunder, katter og hester. I en dansk undersøkelse fra 2017 oppga 44 prosent av hundeeierne at hunden deres var redd. Sett med dyrs øyne kommer alle lysglimt og brak uten forvarsel, og oppleves derfor fullstendig uforutsigbart. I motsetning til en hund som søker sin eier når den er redd, vil en utrygg katt vanligvis gjemme seg og eventuelt urinere eller klore på uønskede steder. Hesten er et fluktdyr og vil ønske å løpe vekk fra det som skremmer den.

Det finnes mange ulike måter å behandle hunden og kattens angst for fyrverkeri på: lydtilvenning, kosttilskudd, feromoner (lukthormoner) eller medisin. Man kan i god tid før nyttårsaften kontakte dyrlegen sin for å få noe beroligende til dyret sitt.

Min oppfordring til de som bor nær en stall, er å vise hensyn ved å ikke sende opp fyrverkeri unødvendig nær stallbygningen.

Medisinsk behandling kan ikke kurere dyrets angst, men redselen kan dempes. Det finnes legemiddel som er spesifikt beregnet til hunder som lider av lydangst, og medisinen virker ikke sløvende. Sederende, eller beroligende legemiddel, ofte inneholdende azepromazin, er en medisin som benyttes for å gi hunden ro eller en lett søvn.

Det er også vist svært gode resultater ved bruk av feromoner. Disse luktstoffene forbinder spesielt hunder og katter med en trygg tilværelse. Feromoner finnes også til hester.

Til daglig går katten og gnir kinnet mot ting i hjemmet for å avsette trygghetsskapende duftmerker, men når katten er stresset, reduseres denne atferden. For å oppnå full effekt ved bruk av feromoner, skal hjemmet være behandlet i minst 14 dager før nyttårsaften. Man kan benytte spray eller adapter i stikkontakten for å spre lukten av feromoner. Disse luktstoffene kjenner ikke vi som mennesker.

På selve nyttårsaften er det mange eiere som tar med sitt dyr til et øde sted, og dermed unngår problematikken rundt fyrverkeri. Er man hjemme, kan en for eksempel mosjonere hunden i god tid før fyrverkeriet starter. Hos en hund kan man forsøke å avlede oppmerksomheten med lek eller trening, eller noe annet den liker. Trekk for gardinene for å skåne for kraftige lysglimt. Spill musikk, det kan virke kamuflerende på fyrverkerilyder. Hvis hunden er utrygg og for eksempel gjemmer seg under sofaen, så la den være der i fred, ikke forsøk å trekke den frem fra sitt gjemmested. La katten få gjemme seg i en uforstyrret hule et sted i hjemmet. Ikke la redde dyr være alene hjemme.

Når det gjelder hester er disse svært redde for smell og bråk. Faren for selvskading er stor hos en hest i panikk og mang en hesteeier er i stallen rundt midnatt i håp om å roe ned hestene. For å skåne hesten kan man dekke til vinduer, fjerne isbrodder under skoene, sette på beskyttende benbelegg, og gi et ekstra måltid med høy rundt midnatt. Min oppfordring til de som bor nær en stall, er å vise hensyn ved å ikke sende opp fyrverkeri unødvendig nær stallbygningen.

Med ønske om en harmonisk nyttårsaften for to- og firbente i Fredrikstad!