Gå til sidens hovedinnhold

Bare Åpen folkekirke garanterer støtte til likekjønnet ekteskap

Karin-Elin Berg

Førstekandidat Åpen folkekirke Borg

Følg på: Facebook

Artikkelen er over 5 år gammel

Eneste måten en velger kan vite at sin stemme går til en person som støtter likekjønnet ekteskap er å stemme på Åpen folkekirke, skriver Karin-Elin Berg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

To kandidater fra den ene listen til Kirkevalget i Borg skriver denne uka i Fredriksstad Blad om ulike sider ved valget og listene og har enkelte uttalelser som må kommenteres.

Flertall på en liste betyr ikke flertall i Kirkemøtet. Når Anne Enger skriver at det er et flertall på hennes liste som er positive til likekjønnet ekteskap, er det grunn til å påpeke følgende: Det er ikke hva det er flertall for innad på en liste som er viktig, det er hvilket flertall valget fører til i bispedømmeråd og Kirkemøte som avgjør hvordan fremtidens kirke vil bli.

Åpen folkekirke har aldri sagt at alle på den andre listen er motstandere av likekjønnet ekteskap. Vi understreker imidlertid at den eneste måten en velger kan vite at sin stemme går til en person som støtter dette synet er å stemme på Åpen folkekirke.

Grunnen til det er enkel: Ved valget vil antall stemmer til listene avgjøre hvor mange kandidater fra hver liste som blir valgt. Deretter avgjør personstemmene hvilke kandidater dette blir. Så lenge de konservative velgerne ikke har noen annen liste å stemme på enn nominasjonskomiteens liste, så vil de også ha stor innflytelse på hvilke kandidater som får flest personstemmer. Selv om en velger kumulerer liberale kandidater, så er sannsynligheten stor for at stemmen bare går til å gi listen tyngde, mens det er de konservative kandidatene som blir valgt.

Kompetanse og bredde. Både Enger og Erling Birkdeal er opptatt av at deres liste har kandidater med kompetanse og erfaring. Jeg kan ikke se at listene skiller seg på dette området. Åpen folkekirke har kandidater med lang og bred erfaring fra menighetsråd, bispedømmeråd og Kirkemøte. Vi har kandidater med politisk erfaring og med svært høy kompetanse på teologiske og kirkelige spørsmål samt organisatoriske, samfunnsmessige og økonomiske temaer.

Hovedforskjellen på listene er at kandidatene på Åpen folkekirkes liste har samlet seg om viktige verdispørsmål slik at velgerne vet hva de stemmer på. Det er positivt for kirkedemokratiet!

Et meningsmangfold. Vi lever med uenighet i kirken både i valgkampen og etterpå. I bispedømmeråd og på Kirkemøtet vil det være et meningsmangfold. Det mener jeg er avgjørende for at kirken vår skal være en folkekirke og Åpen folkekirke har programfestet at vi ønsker å kjempe for og ivareta dette mangfoldet.

Derimot har våre skarpeste motstandere hittil brukt sin makt til nettopp å hindre et mangfold blant annet ved å nekte prester som ønsker å vie likekjønnede å følge sin samvittighet.

Åpen folkekirkes kandidater stiller til valg for å arbeide for et bedre demokrati og et større mangfold i folkekirken. Jeg håper alle bruker sin stemmerett og gir oss tillit til å gjøre dette arbeidet i årene som kommer.

Kommentarer til denne saken