Kunne du tenke deg gjøre en innsats som betyr noe for andre mennesker?

Viktig hjelp:  Vår oppgave er å fremme livsmot og håp for mennesker i følelsesmessig- og eksistensiell krise, skriver Harald Mella i Kirkens SOS.

Viktig hjelp: Vår oppgave er å fremme livsmot og håp for mennesker i følelsesmessig- og eksistensiell krise, skriver Harald Mella i Kirkens SOS. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Uten alle som svarer på telefoner ville det ikke vært noe Kirkens SOS, skriver daglig leder Harald Mella. Han håper å høre fra flere som vil bidra.

DEL

Kronikk 

Hvert år skaper frivilligheten i Norge verdier for milliarder. Det gir oss god grunn til å feire. Men, aller viktigst er engasjementet og dugnaden som gir verdier langt ut over de økonomiske måleenhetene. 

1. februar, den første i andre, fokuserer Kirkens SOS på alle som er og vil være ‘En for andre’. Det er det frivilligheten handler om: Å gjøre en innsats for noe eller noen andre. Vi hyller frivilligheten!

Svimlende omfang

Imponerende 66 prosent av befolkningen i Norge sier de har deltatt i frivillig arbeid det siste året, det tilsvarer nesten 2,8 millioner mennesker, viser Frivillighetsbarometeret 2015. Dugnad er en del av den norske kulturen og tallene viser at den frivillige innsatsen lever i beste velgående!

Harald Mella.

Harald Mella.

Frivillighetens verdi kan måles på mange måter. De siste tallene fra SSB (Statistisk Sentralbyrå) viser at frivillig arbeid utført gjennom frivillige organisasjoner utgjorde 150.000 årsverk og skapte verdier for over 70 milliarder i 2014. Mye tyder på at tallene for 2015 og 2016 var enda større. Tallene er enorme, så store at de er vanskelige å fatte for de aller fleste.

Frivillighet har en helt egen verdi. For nettopp gjennom dette fenomenet, gjennom menneskers engasjement for gode saker, bedre liv, andres og egne rettigheter, fremmes mot og livsglede. Norge ville vært veldig annerledes og mye fattigere uten.

Mye mer enn penger

100.000 frivillige organisasjoner i Norge bidrar på ulikt vis og løser ulike oppgaver som til sammen gjør at hjulene går rundt og at vi har det bedre – sammen. Kirkens SOS er en av veldig mange, og vår oppgave er å fremme livsmot og håp for mennesker i følelsesmessig- og eksistensiell krise.

For livet kan være både godt og vondt, lett og krevende – og da trengs det noen som kan ta de vanskelige samtalene. Livet blir litt bedre når det alltid er noen der med tid til samtale. For de som tar kontakt så har det en helt egen verdi at de snakker med en frivillig – noen som sitter der fordi de selv vil og møter med engasjement og varme.

Alle som svarer på telefoner, meldinger og chat hos oss er frivillige. Det er de som er her klokken 04.00 natt til 1. juledag og klokken 14.00 på formiddagen en helt vanlig tirsdag. Uten dem ville det ikke vært noen Kirkens SOS.

Det er en storhet i det å vite at liv kan reddes, håp kan skimtes, fremtid kan anes, glede kan spire, livsmot kan gro.

Det er en storhet i det å vite at liv kan reddes, håp kan skimtes, fremtid kan anes, glede kan spire, livsmot kan gro. Kirkens SOS er stolte av at det til enhver tid er rundt 1000 mennesker som dedikerer deler av sin tid og oppmerksomhet ene og alene rundt det å være tilstede for alle som måtte trenge det. Være der fordi vi alle trenger hverandre og ingen skal behøve å være alene når livet er vanskelig. Det er ikke liten innsats som blir gjort helt frivillig.

Hvorfor jobbe uten betaling?

Vi steker vafler, trener det lokale idrettslaget, er speiderledere, bidrar i velforeningen, organiserer loppemarked, er på dugnad i borettslaget og båthavna, plukker søppel i fjæra, er bøssebærere under TV-aksjonen, er besøksvenn, telefonvakt hos Kirkens SOS, og mye, mye mer. Hva er det som gjør at vi ønsker å jobbe i fritiden uten å få betalt?

Senter for forskning på sivilsamfunn og rapporten ‘Betingelser for frivillighet – motivasjon og kontekst’ fra 2015 bekrefter at frivillig arbeid er noe vi gjør fordi vi mener det er viktig og i tråd med verdiene våre. Vi mennesker trenger å føle at vi betyr noe for andre. I tillegg er det viktig for mange å lære nye ting og bygge egen kompetanse.

Til tross for den enorme frivillige innsatsen som skjer og de veldig mange som allerede bidrar frivillig, så jobber enhver frivillig organisasjon hele tiden med å knytte til seg nye ildsjeler. Da er det godt når forskningen viser at mange av de som ennå ikke er frivillige kunne tenke seg å bli det. Og enda bedre er det at årsaken de oppgir når de blir spurt om hvorfor de ikke er frivillige, er at de ikke har blitt spurt.

Jeg tar den utfordringen, og om du er en av de som ikke har blitt spurt, så benytter jeg anledningen til å spørre deg nå: Kunne du tenke deg å bli frivillig? Kunne du tenke deg å være ‘En for andre’ og gjøre en innsats som betyr noe for andre mennesker? Håper jeg hører fra deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags