«Langbord i verden» på Stortorvet – måltid på tvers av alder og bakgrunn

Rekefest for alle: Konseptet er kjent for Fredrikstad-folk. Denne gang slår byen ekstra på stortromma, og ideen er å samles under jubileet til et felles måltid på tvers av alder og bakgrunn. Bildet er fra rekefesten i 2012, den gang arrangert i gågata.

Rekefest for alle: Konseptet er kjent for Fredrikstad-folk. Denne gang slår byen ekstra på stortromma, og ideen er å samles under jubileet til et felles måltid på tvers av alder og bakgrunn. Bildet er fra rekefesten i 2012, den gang arrangert i gågata. Foto:

Av

Derfor inviterer Kirkens Bymisjon til «Langbord i verden»: - Jo flere som føler seg anerkjent og inkludert i «det gode fellesskap», jo flere vil evne å bidra med sine ressurser i samfunnet.

DEL

Kronikk 

Tirsdag ettermiddag inviteres byens befolkning til tidenes rekefest på Stortorvet. Et langbord i verden er en takk til byens innbyggere fra serveringsbransjen og Kirkens Bymisjon. En invitasjon til å samles rundt et felles måltid på tvers av alder og bakgrunn. Til rekene serveres det ulike varianter av brød fra alle verdenshjørner! Vi håper du som leser dette vil være med. Enkelte av gjestene, fra byens sykehjem, hentes i våre sykkeldrosjer eller med annen transport. Dette blir en gedigen fest og du er invitert.

Byen vår er 450 år, og et av jubileets hovedmål er å gi innbyggerne stolthet og tilhørighet gjennom å inkludere og inspirere. Mange av aktivitetene og arrangementene under byjubileet bidrar til å skape en positiv driv som motvirker utenforskap. Nettopp derfor er Kirkens Bymisjon med i flere sammenhenger, fordi vi erfarer at fellesskap, aktivitet og kultur bidrar positivt for så vel enkeltmennesker som for samfunnet generelt.

Utenforskap handler om ensomhet, om det å stå helt eller delvis utenfor fellesskapet. Ensomheten er i noen tilfeller så ekstrem at vi har vanskelig for å forholde oss til den. Uansett livssituasjon eller størrelse på lommeboka, preges mange av mangel på tilhørighet. Grunnene til utenforskap kan selvsagt være mange, men vi tenker at ved å ta utgangspunkt i slagordet «Ingen er bare det du ser», så bidrar vi sammen til å oppfylle et annet fint slagord. Nemlig «Rom for alle».

La ekte bykjærlighet bli ekte menneskekjærlighet denne september-ettermiddagen i sentrum av Fredrikstad.

Vår tese er egentlig ganske enkel: Jo flere som føler seg anerkjent og inkludert i «det gode fellesskap», jo flere vil evne å bidra med sine ressurser i samfunnet. Et mer inkluderende samfunn er ikke bare viktig for dem som i dag står utenfor. Det er også viktig for oss som akkurat nå står innenfor.

Inn i dette bildet passer «Langbord i verden – tidenes rekefest», svært godt. Et gratis festmåltid hvor mange bidragsytere har stilt opp for byens befolkning. Og en god sentrumsopplevelse for flere. Tanken med arrangementet er å være sammen rundt bordene, dele mat og snakke med hverandre.    

I Kirkens Bymisjon steller vi ofte i stand gjestebud. Måltidsfellesskap åpner opp for ekte møter mellom mennesker. Her noen velmente tips for et vellykket gjestebud, fra sist vi hadde NRKs TV-aksjon i samarbeid med Rådet for psykisk helse:

■ Kom som du er: Det er godt nok å være akkurat deg selv, verken mer eller mindre.

■ Engasjer deg: Alle har sin del av ansvaret for god stemning rundt bordet.

■ Du skal akseptere alle som er til stede: Ingen er mer verdt enn andre. Alle har spennende sider. Alle er mer enn det du ser.

■ By litt på deg selv: Gi plass til alle, men vis hvem du er, du og. Husk at de andre også er interessert i deg.

■ Snakk med andre: Et gjestebud er ikke et debattmøte, men et sted der man blir kjent med nye mennesker og hygger seg.

■ Aldri si aldri: Det første inntrykket er ikke alltid det riktige. Ingen er bare det du ser. Lytt mer enn du snakker.

■ Re spectare!: Dette kommer fra latin, betyr «se om igjen» og oppsummerer hele hensikten med mat & fellesskap.

La ekte bykjærlighet bli ekte menneskekjærlighet denne september-ettermiddagen i sentrum av Fredrikstad. Kom og nyt reker og det gode fellesskap. Håper vi ses!

Samarbeidspartnere «Langbord i verden» 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags