Gratis juss-hjelp: Flest spør om ekteskap, arv og fast eiendom

Det å få hjelp til rettslige problemer er helt grunnleggende for rettssikkerheten, skriver Håkon Sannrud og Rune Grundekjøn.

Det å få hjelp til rettslige problemer er helt grunnleggende for rettssikkerheten, skriver Håkon Sannrud og Rune Grundekjøn.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Spørsmål om ekteskap, arv og fast eiendom er mest populære når juristene møter publikum på Juristdagen.

DEL

Leserbrev 

Det hjelper ikke å ha rett hvis du ikke får rett. Langt fra alle vet hvilke rettigheter og plikter vi har etter lover og regelverk. Noe av det viktigste vi jurister kan gjøre for samfunnet er å veilede, tolke og gi råd om lovverket til publikum. På Juristdagen 17. september gjør vi det gratis – på gater og torg i 18 byer!

Hvor går grensen?

Noen stjeler mobilen din. Barnet ditt blir mobbet, og skolen hjelper deg ikke. Ekskjæresten din screenshoter en snapchat og deler den med kompisgjengen sin. Utleieren din vil at du skal betale for den ødelagte oppvaskmaskinen.

Grensene mellom rett og galt er noen ganger skarpe og noen ganger heller uklare. Det kan være krevende å finne frem i et lov- og regelverk uten å ha trening.

Jurister er spesialister på å finne frem i regelverket. De er trent til å ta stilling til rettslige problemstillinger, og de er opplært til å vurdere hvor grensene bør og skal trekkes.

Juristdagen for 11. gang

I år er det ellevte gangen vi i Juristforbundet arrangerer Juristdagen. Gjennom de ti foregående årene har vi mottatt over 18.000 henvendelser. Variasjonene er store, og vi opplever andre spørsmål i storbyer enn på mindre steder. Mest populære er spørsmål om ekteskap, arv og fast eiendom (som naboklager og utbyggingsmuligheter). I Fredrikstad svarte vi i fjor på 70 konkrete juridiske henvendelser innenfor de fleste rettsområder, i tillegg til en rekke mer generelle henvendelser.

Jurister er advokater. De er dommere. De arbeider i politiet eller i næringslivet, i departementene, på Stortinget og i kommunene – for å nevne noen eksempler. På våre stands i 18 byer 17. september møter du ulike jurister med ulik arbeidsbakgrunn og spesialkompetanse. I Fredrikstad finner du oss i Nygaardsgaten (gågata).

Rettssikkerhetens år

I år feirer Juristforbundet 50 år, og det markerer vi med Rettssikkerhetens år. Rettssikkerhet betyr de rettigheter, den forutsigbarhet og den beskyttelse som loven gir deg. Myndighetene kan ikke gripe inn overfor innbyggerne uten hjemmel i lov eller med tilbakevirkende kraft. Dette skal sikre at alle borgere er like for loven, og ingen skal risikere å bli uskyldig dømt.

Gjennom 2016 har vi på ulike måter hatt et spesielt fokus på rettssikkerhet. Vi deler ut Rettssikkerhetsprisen, holder konferanser og debattmøter med fokus på rettssikkerhet og arrangerer Juristdagen.

Det å få hjelp til rettslige problemer er helt grunnleggende for rettssikkerheten, og på Juristdagen veileder vi deg med dine rettslige utfordringer.

Vi håper å ses til lørdag!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags