Bytt julegaver med god samvittighet

Fornuftsbytte: – Det er grunn til å ha god samvittighet når vi bytter julegaver som vi strengt tatt ikke trenger, heller enn å la dem ligge og slenge hjemme, sier Pia Cecilie Høst.

Fornuftsbytte: – Det er grunn til å ha god samvittighet når vi bytter julegaver som vi strengt tatt ikke trenger, heller enn å la dem ligge og slenge hjemme, sier Pia Cecilie Høst. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Pia Cecilie Høst, Forbrukerrådet: – Langvarig praksis i handelsstanden, gir oss rett til å bytte i romjula. Stadig flere bytter fordi de ikke vil belaste miljøet med å sløse. Ved netthandel gjelder angrerett i 14 dager.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tredje juledag åpner butikkene igjen etter den lange julehelgen, og for mange er dette blitt den store byttedagen. Forbrukerrådet oppfordrer til å bytte julegaver – med god samvittighet.

For hva annet skal vi gjøre med julegavene vi egentlig ikke ønsket oss? Det er liten grunn til å samle på genseren som var for liten, plastleken barnet hadde fra før, eller slipset med den litt for grelle fargen. Selv om det ikke er en lovbestemt rett, skal du ha mulighet til å bytte varer i romjula. Det kommer av langvarig praksis i handelsstanden.

Det er oppløftende å vite at seks av ti nordmenn bytter julegaver som de ikke trenger eller ikke liker. Dessuten oppgir flere enn før at de bytter fordi de tenker på miljøet og ikke vil sløse, viser tall Norstat har hentet inn for Forbrukerrådet. For tre år siden var det bare 15 prosent som byttet fordi de ikke ville sløse med tanke på miljøet. Nå er det 22 prosent som mener det samme.

For de fleste av oss ser ønsket om å bytte til noe vi virkelig ønsker oss, ut til å være betydelig sterkere enn engstelsen for å såre den glade giver.

For de fleste av oss ser ønsket om å bytte til noe vi virkelig ønsker oss, ut til å være betydelig sterkere enn engstelsen for å såre den glade giver. I et forbrukerperspektiv er det bra. Det er grunn til å ha god samvittighet når vi bytter julegaver som vi strengt tatt ikke trenger, heller enn å la dem ligge og slenge hjemme.

Be om tilgodelapp – og bruk den

Likevel er det ikke alltid så lett å vite hva du skal bytte i. Da kan du som regel få en tilgodelapp. Merk deg hva det står på lappen. Er ikke utløpsdatoen skrevet på den, sier loven at du kan bruke den i tre år.

Det er bra at du får god tid på deg når du skal finne noe nytt i bytte med tilgodelappen. Men det er dumt om den blir liggende i skuffen. Der ender den opp med å bli verdiløs om den ikke brukes i tide. Kanskje har du tilgodelapper liggende hjemme fra forrige gang du byttet julegaver? Finn dem frem fra skuffer og skap, og bruk dem nå. I romjulssalget kan du kanskje få ekstra valuta for pengene.

Selv om mulighetene for å bytte julegaver er gode, svarer to av ti at de ikke tar seg tid til å bytte gaven. Kanskje ville flere gjort det dersom det fulgte med en byttelapp i pakken. Du kjenner kanskje at det kan være litt flaut å spørre om hvor gaven ble kjøpt, eller ymte frempå at du kunne tenke deg å bytte den. Husk at de fleste tar det med godt humør, og unner deg noe du ønsker deg.

En del store kjeder har svært rause byttevilkår, og praktiserer åpent kjøp eller fornøydhetsgaranti. Noen steder kan du få tilbake pengene for en ubrukt vare etter et halvt år. Andre lar deg teste det du har kjøpt i en måned, før du kan levere det inn og få pengene tilbake. Sjekk med butikken eller kjeden om du har denne retten.

Hva når gaven er kjøpt på nett?

Over halvparten av oss er positive til å kjøpe julegaver på nett, men baksiden av medaljen er at det blir litt mer kinkig å bytte. Mange spør Forbrukerrådet om julegaverelaterte kjøp. I måneden før og etter jul i fjor mottok vi over 700 henvendelser om nettsalg og 84 klagesaker.

I nettbutikker har du ikke vanligvis bytterett i romjula, med mindre vilkårene tilsier noe annet. Til gjengjeld varer angreretten i 14 dager fra varen kommer frem til den som kjøpte den. Det åpner for at den glade giver kan få pengene tilbake dersom gaven ble kjøpt i en norsk eller EU/EØS-tilknyttet nettbutikk.

Når du vil benytte angreretten, er det enklest om du fikk et angrerettskjema sammen med gaven. Alternativt kan den som kjøpte gaven skrive en kort e-post til selgeren med beskjed om at han eller hun vil angre. Det er ikke nødvendig å oppgi noen som helst grunn for å bruke angreretten. Det eneste kravet er at beskjeden blir gitt innen fristen på to uker.

Om to uker kan ha passert siden varen kom i hus, kan det likevel være smart å forsøke. Konkurransen blant nettbutikker er stor, og det virker som at en del har skjønt at de kan vinne kunder på å utvise god service. Særlig bør handelsstanden være rause når det gjelder julegaver, enten den er kjøpt på nett eller i butikk.

Å bytte er kanskje enklere enn du tror, særlig når du har gjort det noen ganger. Merk deg hva slags byttemuligheter du har, og bruk dem når du kan. På forbrukerrådet.no hjelper vi deg med det, slik at du kan få noe du ønsket deg til jul, og gjøre miljøet en liten tjeneste i samme slengen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken