Gå til sidens hovedinnhold

Vi kan ikke redde verden, men vi kan sende varme tanker til dem som har en hverdag like brutal som thrilleren du så på tv i går

Artikkelen er over 4 år gammel

Et førjulsbudskap fra Marte Johanne Lie Bjerke: Er det noe en verden i usikkerhet trenger, så er det mennesker som makter å tro på at det nytter å være et medmenneske.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rullejul, julerull engler daler ned i skjul. Det samme gjør sivilbefolkningen i Aleppo, mens vi bevisst men uberørt fortsetter å plystre «nå er den hellige time» og stresser fra butikk til butikk i kampen mot klokka, og jaget etter å finne det som står øverst på ønskelista til poden.

«Siste: Evakueringen i Aleppo i fare – nye angrep i dag». Du rekker så vidt å få med deg tittelen før du klikker deg inn på artikkelen om juledonuts som tydeligvis er et «must» på kakebordet i år. I mellomtiden får to mødre årets førjulsgave: Sønnenes døde kropper pent pakket inn av tortur, drap og umenneskelighet. NÅ: Halv pris på Dagbladet pluss. Noe for svigermor?

I år er det god plass i lommeboka. Kalendergavene er jo bare ting barna trenger. Til ca. 2000 kroner. Men kan man egentlig sette en pris på takknemligheten og gleden barnet ditt får av nok en spiderman-figur?

«Gi ditt bidrag her» blinker i sidesynet, men du har dårlig tid. I hvert fall hvis du skal rekke å få med deg timesalget på skinnhanskene du med en gang tenkte på venninna di da du så. Tre sivile ble henrettet da du trykte engangskoden på bankbrikken di. Den hellige time fikk en annen betydning for ofrene i Aleppo.

Du skal akkurat til å trykke deg inn på oversikten over julas koseplagg-trender da du kommer på at slakteriet du vanligvis kjøper pinnekjøtt på er utsolgt.  Det går sakte, men sikkert opp for deg at det kan være du må kjøpe årets julegilde på Coop-en, og at jula mest sannsynligvis blir ødelagt av for salte «ben», for lite øl, for mange familiemedlemmer og altfor røde julegardiner.

Det er da det dukker opp på netthinna. Det bildet du hadde lovet deg selv og aldri glemme, men som samvittigheten skjuler så innmari godt av og til. Bildet av den lille døde gutten på stranda. Resultatet av verdens grusomheter. Du stopper opp. Du trykker deg tilbake til VG-forsiden og trykker deg inn på artikkelen om evakueringen av Aleppo. Du får en klump i magen. Du lar være å trykke deg inn på Coop Prix sin reklame om 30 prosent  avslag på alle Gildes pølser, og setter på videoen av den gråtende kvinnen som har mistet sønnen sin.

Du ser deg om. Rundt akkurat deg er verden nesten litt mistenksom trygg. Klementinen du fikk av kollegaen din gir deg en bitter ettersmak av den ønskede syrligheten, og sjokoladenissene på fellesbordet smiler opp til deg da du setter deg ned i lunsjen.

Det handler ikke om å la samvittigheten kvele julegleden, men om å unngå at julegleden blir kvalt av trivielle ubetydeligheter.

 

Jula kommer. Det vet du. Verden er urettferdig. Det vet du også. Det handler ikke om å la samvittigheten kvele julegleden, men om å unngå at julegleden blir kvalt av trivielle ubetydeligheter.

Det er faktisk helt greit at du har fem kakesorter og ikke syv. Det handler litt om evnen til å kunne glede seg over det faktum at du har juletrelys, selv om du finner ut at de ikke lyser kvelden før kvelden. Det handler om å kunne være takknemlig over IKEA-sofaen du kjøpte brukt på finn.no.

Julen handler om nestekjærlighet og omtanke. Vi kan ikke redde verden, men vi kan i hvert fall sende varme tanker til dem som står i en hverdag like brutal som thrilleren du så på tv i går. Vi kan lese oss opp på hva som skjer, så vi vet hvor mye våre søsken i Aleppo trenger våre facebookdelinger, våre debattinnlegg til politikere som ikke vil åpne øynene, våre tanker om rettferdighet og kjærlighet og våre bønner om fred.

La julen 2016
handle om å dele tanker om kjærlighet, trygghet og omsorg til dem du deler høytiden med. Dyrker vi godheten i oss selv, kan vi også dyrke godheten i andre. For kjærlighet avler kjærlighet, og er det noe en verden i usikkerhet trenger, så er det mennesker som makter å tro på at det nytter å være et medmenneske.

Les også

Seksåringen som lærte oss nestekjærlighet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.