Julenissen, bis-nissen og barnet

Hva er det nissen leter etter: Steinar Ekvik skriver om menneskelige behov som ingen nisse kan dekke. 
Arkivfoto: Nils Harald Ånstad

Hva er det nissen leter etter: Steinar Ekvik skriver om menneskelige behov som ingen nisse kan dekke. Arkivfoto: Nils Harald Ånstad

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ingen kan forandre oss som et lite barn, skriver Steinar Ekvik om gaven fra Betlehem for 2000 år siden.

DEL

Kronikk 

Det var en gang to nisser. Den ene het julenissen, den andre het bis-nissen. De er halvbrødre, på mange måter veldig forskjellige , men veldig avhengig av hverandre.

Steinar Ekvik

Steinar Ekvik

Førjulstanker 2015

«Førjulstanker» er en serie kronikker som tar opp både aktuelle samfunnstema og åndelige verdier.

Julenissen er kjent for å gi bort gaver og spre glede og krever ingen ting tilbake. Stort sett alle, både store og små er begeistret for julenissen, for han er alltid blid og vennlig.

Helt frem til julaften er han å se overalt, i utstillingsvinduer og i kjøpesentre og ute på gater og torg, og stortrives der det er mye folk. Det er ikke ofte at man møter noen som spør hva en ønsker seg og som bruker all sin tid på å dele ut gaver. Det eneste problemet med nissen, er det samme som i Telenor. Det er noe galt med kvinneandelen.

Man hører også snakk om nissemor fra tid til annen, men det er nissefar som dominerer og er mest synlig. Så her har likestillingsombudet noe viktig å arbeide med på nyåret. Det er ikke nok å være snill, kjønnskvoteringen må også være riktig.

På de riktige steder i landet snakker nissen nynorsk, så den delen skulle være i orden.

Den andre nissen, bis-nissen er ganske annerledes. Han driver også med pakker og utrolig mange gjenstander, men gir ikke bort noe gratis. Bis-nissen er opptatt av å tjene penger og er veldig glad når både store og små bruker så mye penger som mulig. Da blir denne nissen stor, «big bis-nissen» kaller de det på engelsk.

Bis-nissen er lur. Først tenker han ut hva han kan selge som mennesker trenger. Når han er ferdig med det så tenker han ut hva han kan selge som mennesker ikke trenger, men som de vil kjøpe likevel. Bis-nissen har nemlig oppdaget at mennesker blir glade en kort og liten stund når de kjøper en ting til av det de har nok av fra før. Ja de kjøper til og med vann på flasker som de kan få rent og gratis i springen!

Derfor trenger vi noe mer en julenissen og bis-nissen.

Nå før jul møter vi disse to nissene overalt og det kan virke som om det er de to som julen handler om, og at hvis vi holder oss inne med julenissen og bis-nissen så har vi det bra. Men selv om disse to nissene gjør alt de kan, så har store og små likevel ikke alt det de trenger.

Disse to nissene er ganske ulike, men begge to holder bare på med ting og gjenstander. Det viser seg ikke å være nok for at mennesker skal ha det bra.

Både store og små trenger noen å leve sammen med og stole på, vi trenger kjærlighet og varme, noen som tror på oss og som vi kan tro på, noen som vil regne med oss og som vi kan regne med, noen som elsker oss som den vi er.

Mennesker trenger forsoning, i relasjoner mellom enkeltpersoner og nasjoner og i sitt forhold til Gud. Vi trenger noen vi kan se inn i ansiktet og oppleve å møte et fredfullt blikk, et nærvær og en nærhet som gjør oss trygge og som oppleves som en velsignelse.

Når Gud ville vise verden sitt sanne ansikt og velsigne oss, så kom han til oss i et lite nyfødt barn i en stall i byen Betlehem. Gud valgte å presentere sin kjærlighet til oss på den måten.

Et barn virker ikke truende på noen. Det er lite, svakt, vergeløst, men likevel mektig.

Ingen kan forandre oss som et lite barn. En nyfødt skapning kan få et frossent sinn til å smelte, barn kan sette nedbrutte mennesker i stand til å kjenne glede igjen, de gjør at håp kan bryte seg vei gjennom stengte sinn, matte øyne kan begynne å leve, uvirksomme smilebånd begynner å bevege seg igjen.

Barnet kan få et utslitt hjerte til å kjenne seg sterkt og er ikke tyngre enn at det kan ligge trygt i armene selv til de som lever sine siste dager.

I barnet fra Betlehem har menneskeheten igjennom 2000 år møtt en annerledes gave som handler om kjærlighet fra Gud til oss, og et budskap om at vi mennesker skal vise kjærlighet til hverandre. Derfor trenger vi noe mer en julenissen og bis-nissen.

Nåde, frelse, barmhjertighet og forsoning er store ord. Det må være store ord, fordi det handler om helt grunnleggende verdier i livet. Derfor er det underlig å registrere den livssynsallergien som nå kommer til uttrykk hos enkelte.

Flyktninger må ikke utsettes for å se kristne symboler der de mottar hjelp og barn må få tillatelse fra foreldre til å gå rundt juletreet fordi det kan være forbundet med den risiko det er å høre sanger om barnet i Betlehem. Livssynsnøytraliteten skal overlate enhver til seg selv i håp om at lykken og meningen ligger der.

Vi kan lage nisser selv, både julenisser og bis-nisser, vi kan lage alt som kan pakkes inn og som møll og rust kan tære på.

Men mennesker kan ikke lage en himmel, vi kan heller ikke selv lage et håp og et liv som er sterkere enn døden, eller elske med en fullkommen kjærlighet, men det kan Gud. Derfor er det et barn fra Betlehem som alltid vil kjempe om plassen for å velsigne oss med det som julenissen og bis-nissen aldri kan gi noen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags