Juleråd til foreldre som ikke lever sammen

– Flere barn  er bekymret for at ting ikke blir slik som det var før når familien bodde sammen, er erfaringen ved Familievernkontoret.

– Flere barn er bekymret for at ting ikke blir slik som det var før når familien bodde sammen, er erfaringen ved Familievernkontoret. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Barn av skilte foreldre er gjerne opptatt av hvordan julen blir. Familievernkontorets tips er å snakke med barna om det som er sårt og smertefullt, gi barna ro og minimere alkoholinntaket.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For svært mange er tiden vi nå er inne i preget av positive følelser, forventninger og hyggelige tradisjoner. For andre innebærer ikke høytiden bare gode, men også triste følelser, hvor savn, sorg og bekymring er dominerende.

Hvordan vi har det, og hva vi tenker og føler, vil i stor grad påvirke våre opplevelser. For barn og unge er det viktig å få mulighet til å snakke om noe av dette, for eksempel med foreldrene eller en annen nær voksenperson som kan lytte og hjelpe dem med det de synes er utfordrende. Mange foreldre kvier seg for å ta opp vanskelige temaer med barna, i frykt for at det kan bli enda verre for dem. Særlig gjelder dette ved ferier og høytider. Vår erfaring er at det å snakke med barna om såre og smertefulle temaer tvert imot kan gi dem større trygghet.

Barn har behov for å vite at den forelderen som er uten barn, også har hyggelige planer for julen.

Den siste tiden har vi på familievernkontoret snakket med barn og unge som har mange tanker rundt julehøytiden. Flere barn (og voksne) er bekymret for at ting ikke blir slik som det var før når familien bodde sammen. Barna har spørsmål som handler om foreldrenes julefeiring, og om hvordan de voksne kommer til å ha det når de ikke er sammen med barna sine. De undrer seg ofte over om pappa eller mamma er triste, hvem de skal tilbringe juledagene sammen med, og om de får en fin jul uten egne barn til stede.

Ved familievernkontoret er vi opptatt av at foreldre må se sitt voksenansvar og hjelpe barna med deres bekymringer. Det er viktig at foreldrene så langt som mulig formidler at barna skal ha lov til å hygge seg der de er. Det er de voksnes ansvar å trygge barn på at de voksne kommer til å ha det bra, selv om de ikke feirer jul sammen med egne barn. Det kan være sårt, uvant og trist, men for barna er det betydningsfullt å høre fra foreldrene at de har kommet frem til denne ordningen i fellesskap. Barn har behov for å vite at den forelderen som er uten barn, også har hyggelige planer for julen. Dette kan hjelpe barna til å få mer ro rundt sine bekymringer. Julen er først og fremst barnas høytid.

Noen planlegger felles julefeiring med sin ekspartner. Mange har gode erfaringer med dette og klarer å legge egne behov til siden. For andre vil dette være en for krevende ordning, og særlig hvis det er dårlig stemning mellom de voksne. Da vil det kanskje være bedre om julen feires på to ulike steder. Familieverntjenesten har satt opp en huskeliste beregnet for foreldre som ikke lever sammen om ting vi mener det er viktig å tenke på før og underveis i julen. Punktene oppsummerer det mange er opptatte av – og rådene er basert på noen av de erfaringene vi har fra våre møter med familier gjennom mange år.

Et siste, men svært viktig råd til foreldre, er å minimere og kanskje aller helst droppe alkohol når det er barn til stede. Alkohol reduserer foreldres omsorgs- og vurderingsevne, oppmerksomheten blir dårligere og deres evne til å ivareta barns interesser blir svekket. Andre negative følger kan være at konflikter og såre følelser dukker opp, som igjen kan vær med på å redusere samhold og fornuftig samhandling i familien. Derfor er familievernets klare råd at voksne som omgir seg med barn bør være varsomme med alkoholbruk. I julen og ellers i året!

Suzanne Walther

Leder og psykologspesialist ved Familievernkontoret Østfold

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags