Ikke alle barn gleder seg til jul

Jorulf Elias Laabak ber voksne tenke seg om. For mange barn er julen vanskelig fordi alkohol blir en dominerende del av bildet.

Jorulf Elias Laabak ber voksne tenke seg om. For mange barn er julen vanskelig fordi alkohol blir en dominerende del av bildet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Undersøkelser viser at hver fjerde nordmann synes andre foreldre har et dårlig forhold til alkohol, forteller Jorulf Elias Høyre.

DEL

Leserbrev

Ensomhet, dårlig familieøkonomi og foreldrefyll er dessverre noen av årsakene til at mange barn gruer seg til julehøytiden. Av erfaring vet noen av disse barna at jul betyr voksenfyll, alenetid og forsømmelse. Barna vet at foreldrene kommer til å drikke for mye alkohol, og dermed ikke oppfører seg som de pleier.

De aller fleste barn opplever førjulstiden og julen med glede, håp og spenning. Barna ser frem til å feire sammen med familie og venner, spise god mat og godteri, og ikke minst er de spent på hva de flotte pakkene under juletreet inneholder. Dersom det nytes alkohol, drikker dessuten de fleste voksne i kontrollerte former og mengder der det er barn til stede. Slik er dessverre ikke julen for alle barn.

Det er barn som ikke får julegaver og det er foreldre som har det sårt fordi man ikke har råd til julegaver, eller ekstra god julemat.

For mange norske barn er julen vond og vanskelig. Foreldrene deres, eller andre i nær familie, drikker for mye alkohol. Hele 150.000 barn gruer seg til jul fordi foreldrene drikker for mye. Når voksne drikker for mye, blir stemningen annerledes og utrygg for barna. Undersøkelser viser at hver fjerde nordmann synes andre foreldre har et dårlig forhold til alkohol. Nesten like mange synes at besteforeldre eller andre nære familiemedlemmers alkoholvaner er så dårlige at de beskriver dem som problematiske.

På barnas vegne bør voksne tørre å snakke om denne problematikken. Voksne bør kunne tenke seg om når de omgås alkohol, spesielt når det er barn til stede. Fyll er uakseptabelt, det bør barn slippe å oppleve. Ulike organisasjoner, slik som alkovettorganisasjonen «Av-og-til» har i en årrekke fokusert på voksnes alkoholbruk der barn er til stede. Ikke som moralens voktere, men som en påminnelse til oss voksne om å ta ansvar og hensyn til barn når vi skal nyte alkohol. Barn skal oppleve trygghet i julehøytiden, og det er opp til oss voksne å skape den tryggheten.

Det er også barn og familier som har vanskeligheter med å glede seg til jul grunnet dårlig økonomi. Mange barn i Fredrikstad vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, for disse familiene kan forventninger fra omgivelsene om julemat, julegaver og deltagelse på arrangementer være en stor belastning. Det er barn som ikke får julegaver og det er foreldre som har det sårt fordi man ikke har råd til julegaver, eller ekstra god julemat. Derfor er det prisverdig med alle enkeltmennesker og organisasjoner som hjelper medmennesker i juletiden, slik som organisasjonen Hjelp oss å hjelpe og Barnas Stasjon.

Som voksne skal vi selvsagt kunne kose oss med både alkoholholdig drikke og god mat, enten dette er på julebord, familiesammenkomster, eller hyggelige lag med gode venner. Skal julen bli hyggelig for både store og små bør vi dog være oss selv bevisst vårt eget og andres alkoholinntak der barn er til stede. Et juleønske er dessuten, at vi alle etter evne prøver å støtte opp under ulike organisasjoner og deres viktige arbeid for å hjelpe barn og familier i Fredrikstad som har det ekstra vanskelig nå i julen.

Jorulf Elias Laabak

Bystyrerepresentant, Høyre

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags