Gå til sidens hovedinnhold

Schei til Velgaard om Jøtul: Trenger ikke en politiker som gjør billige politiske poenger av tragedien

Artikkelen er over 3 år gammel

– Truls Velgaard er vel den politikeren i Fredrikstad som har vært med på flest slike prosesser selv. Truls vet godt at det er forsvinnende lite politikerne kan gjøre, skriver LO-sjef Vidar Schei.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I går fikk Fredrikstad-samfunnet en svært trist nyhet. Hjørnesteinsbedriften Jøtul flagger ut deler av produksjonen, og hundre personer mister jobben og levebrødet sitt, med det medfører av personlig tilpasninger og store omstillinger i hverdagen. Jøtul har vært en veldig viktig bedrift for Fredrikstad i mange tiår, og har vært og er en del av industrihistorien i byen vår.

Derfor ble jeg midt sagt forbauset og på grensen til forbannet når Truls Velgaard går ut slik han gjorde i gårsdagens Fredriksstad Blad. Han, om noen burde, kjenne til prosessene bedriften er oppe i, og hvilke parametere som er viktig for eierne og styret, før de går til en slik dramatisk beslutning om å si opp ansatte. Truls er vel den politikeren i Fredrikstad som har vært med på flest slike prosesser selv, og han har vært med på å si opp utallige personer fra deres virke, gjennom de posisjoner og stillinger han har innehatt.

Min erfaring er at hvis eierne og styret har bestemt seg, er det svært sjelden de endrer standpunkt.

Er det noe vi ikke trenger i Fredrikstad nå, er det en politiker som gjør billige politiske poenger av en slik tragedie denne utflaggingen til Jøtul er. Truls vet godt at det er forsvinnende lite politikerne i Fredrikstad kommune, med ordføreren i spissen, kan gjøre for å snu denne beslutningen. Men hadde Truls virkelig ment at i denne saken skal alle stener snus, burde han tatt opp telefonen og ringt til egen regjering og næringsminister for å be om hjelp.

Jeg forventer at Fredrikstad kommune snakker med Jøtul for å se om det er noen sjanse for at de kan endre beslutning, og om det er noe kommunen kan bistå med. Men som Truls Velgaard selv helt riktig sier, hva kommunen kan hjelpe til med vet verken han eller noen andre i kommunen, og det er nok dessverre forsvinnende lite.

Les også

Klubbleder Arild Johannessen: – Det har vært en tøff dag

Selv har jeg hatt med flere bedrifter å gjøre som både legger ned selskaper eller flagger ut. Og min erfaring er at hvis eierne og styret har bestemt seg, er det svært sjelden de endrer standpunkt. Selv om du tar dem for å overvurdere effekten av en utflagging, selv om slike utregninger og innsparinger som blir pekt på i vurderingen aldri blir i nærheten av det som er resultatet når fasit gjøres opp.

Mine tanker går til alle dem som nå går inn i en usikker tid, her må alle krefter i Fredrikstad bidra. Her må andre bedrifter i Fredrikstad se mulighetene i å skaffe seg dyktige produksjonsarbeidere med lang fartstid. Her må alle gode krefter bidra slik at overgangen til de berørte blir så skånsom og enkel som mulig. Er det noe Fredrikstad-samfunnet tidligere har vist når vi har vært utsatt for slike store nedleggelser, er det at vi kommer styrket tilbake. Det skal vi gjøre denne gangen også.

Les også

Jøtul-direktør: – Problemet er at vi bare har 40 prosent kapasitetsutnyttelse i støperiet


Les også

Anette (33) er fjerde generasjon Jøtul-ansatt: – Jeg kommer til å rammes

Kommentarer til denne saken