Marka-utvidelse blir utfordring for bønder

Grunneiere på Kråkerøy som tidligere har fortalt FBs lesere om sin misnøye med å «miste» områder landbruks-, natur- og friluftsformål: Jon Jonsen (fra venstre), Hans Ingvald Røed, Lars Håkon Wennersberg, Hans Øiseth, Henrik Engen, Hans Femdal, Lars Røed og Arne Fuglevik kan alle bli berørte dersom Kråkerøymarka utvides som foreslått. De mener det kan ha flere negative konsekvenser for mulighetene deres til å drive næring og fremtidig utvikling.

Grunneiere på Kråkerøy som tidligere har fortalt FBs lesere om sin misnøye med å «miste» områder landbruks-, natur- og friluftsformål: Jon Jonsen (fra venstre), Hans Ingvald Røed, Lars Håkon Wennersberg, Hans Øiseth, Henrik Engen, Hans Femdal, Lars Røed og Arne Fuglevik kan alle bli berørte dersom Kråkerøymarka utvides som foreslått. De mener det kan ha flere negative konsekvenser for mulighetene deres til å drive næring og fremtidig utvikling. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Lino Lubiana, KrF, er negativ til å utvide Kråkerøymarka: – Det er særlig grunn til å se på dette fordi Markaloven er under endring og kan bidra til ytterligere restriksjoner for bonden.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Store LNF-områder på Kråkerøy og noen andre steder i kommunen er foreslått endret til marka-områder i arealplan forslaget. Det medfører etter KrFs syn et unødvendig og for stort press på matjorda.

Endringen bidrar til en ny juridisk status som gjør at om en bonde ønsker å utvide driften og har behov for et påbygg eller en nødvendig veistump, så må gårdbrukeren i verste fall ta det av matjorda. Det kan også begrense bønder som ser muligheten for opparbeidelse av et område til matproduksjon eller annen landbruksrelatert drift.

Det er særlig grunn til å se på dette fordi Markaloven er under endring og kan bidra til ytterligere restriksjoner for bonden. Dette er et grønt tiltak, men er det et godt og langsiktig grønt tiltak? Vi må skape sirkulærtiltak der bøndene anses som våre beste og grønne medspillere og ikke begrense en god utvikling av landbruket. Hva skal barna våre overta - er det muligheter eller restriksjoner?

Det er flere grunner til å se på dette igjen, slik at vi forsikrer oss om at den foreslåtte endringen ikke går for tett på bygninger eller at det legges hindringer for utvidet drift. Hva vinner allmennhet og kommune på å gjøre LNF-områdene til marka-områder?

Lino Lubiana

KrF-Gruppeleder

Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.