La oss ta med en porsjon selvtillit inn i 2018

«Et talent å videreutvikle»: –  Vi har arvet Østfolds største by og i flere henseender en regionhovedstad.  Vi har arvet et attraktivt boområde og et flott miljø ved havet og elva.

«Et talent å videreutvikle»: – Vi har arvet Østfolds største by og i flere henseender en regionhovedstad.  Vi har arvet et attraktivt boområde og et flott miljø ved havet og elva. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ordfører Jon-Ivar Nygård: – Vi har et næringsliv som er engasjert og dedikert på egne og byens vegne. En befolkning som sammen tråkker til for byen. Slik ser jeg for meg at Fredrikstad vil bli enda mer attraktiv for alle i 2018.

DEL

Kronikk 

Kjære alle sammen, 2017 har på mange måter har vært et år i Fredrikstads tegn.

Vi har hatt bursdag og feiret byjubileum og vi er kåret til Norges mest attraktive by – ikke en, men to ganger.

Når vi nå står på terskelen til et nytt år og ser tilbake, synes jeg vi har grunn til å være stolte over hva vi har fått til sammen. Takket være engasjement fra kulturliv, lag og foreninger ble 450-årsjubileet en flott, spennende og lærerik feiring av vår historie og identitet.

Samtidig tror jeg det er viktig at vi tar med oss en porsjon av den selvtillit vi har bygget opp i løpet av 2017 inn i det nye året. Statusen Norges mest attraktive by har ikke kommet av seg selv, men er et resultat av offensivt samarbeid mellom næringsliv, frivillighet og kommune. Utfordringen nå er å fortsette den gode utviklingen. Fortsatt tett og godt samarbeid er åpenbart en del av løsningen.

Engasjement er et nøkkelord

I idrett sies det at man må trene minst 10.000 timer for å komme til topps. Det samme gjelder sannsynligvis i kulturlivet. Det å legge ned så mange timer i trening, krever både engasjement og ikke minst at man er dedikert. Det krever også disiplin.

Noen vil kanskje påstå at vi har hatt nok av tid til å trene, vi feiret tross alt 450-årsjubileum i 2017. Det er sant. Samtidig vet vi at det er mange som er både dedikerte, engasjerte og disiplinerte nok til å trene alle de 10.000 timene, men som likevel ikke vinner. Kanskje ikke talentet var stort nok. 

Jeg vil påstå at Fredrikstad har talent

Ikke bare har byen vår en del fortrinn, som vår beliggenhet, kultur og vår arv. Til tross for at byen vår bare for tjue år siden var en såkalt «tidligere industriby», har vi arvet Østfolds største by og i flere henseender en regionhovedstad. Vi har arvet et attraktivt boområde og et flott miljø ved havet og elva.

Nå gjelder det å jobbe smart for å foredle talentet.

Skal vi stikke oss ut som en av de mest attraktive av byene på Østlandet, må vi hele tiden være åpne for å endre våre vaner og tilpasse oss.

Dette innebærer blant annet at vi må følge med på den teknologiske utviklingen. At vi har en kommuneorganisasjon som er frempå og ønsker å ta del i innovasjoner er et must. «Smart Fredrikstad» er et bidrag i så måte. (http://www.smartfredrikstad.no)

Dette innebærer blant annet at vi må følge med på den teknologiske utviklingen. At vi har en kommuneorganisasjon som er frempå og ønsker å ta del i innovasjoner er et must.

Det innebærer også at vi evner å justere måten vi jobber på. Våre planer og strategier skal være treffsikre og relevante. Her er samarbeidet med næringslivet, innbyggerne og frivilligheten avgjørende.

Næringsvennlig kommune

God dialog og tydelige tilbakemeldinger fra næringslivet er en forutsetning for at kommunen skal treffe blink med sine tiltak. I Fredrikstad er vi i så måte heldige som har et næringsliv, gårdeiere og utbyggingsaktører som snakker sammen og samarbeider til tross for konkurranse og interessemotsetninger. Jeg opplever et tydelig næringsliv i byen vår. På mange måter er vi altså på rett vei.

Utbyggingsplanene
i sentrum, på Værste og på Øra gjør at vi går en meget spennende tid i møte i Fredrikstad.

Regional utvikling

Vi vil fortsette det regionale samarbeidet. Rammene for det regionale samarbeidet vil endre seg når vi blir en del av det nye fylket – Viken. Det vil gi oss nye utfordringer – og nye muligheter. Samarbeidet med Sarpsborg er svært viktig for Fredrikstads utvikling. Vi må ville hverandre vel og minne hverandre på at sammen er vi Norges femte største byområde på et relativt lite areal. Vi må enes om hvor ting skal lokaliseres slik at vi får en utvikling som styrker vår posisjon som et kraftsenter på Østlandet.

Byutvikling

I løpet av 2030-årene vil Fredrikstad runde 100.000 innbyggere. Sammen med Sarpsborg er vi allerede større enn Stavanger. I 2035 vil Nedre Glomma være på størrelse med dagens Trondheim. Samtidig er vi i dag Norges tredje mest populære by å flytte til. Fredrikstad er blant byene i Norge som vokser hurtigst.

Dette gir oss muligheter, men å bli flere innebærer også utfordringer, blant annet med trafikkvekst. Å bygge bredere veier vil ikke være tilstrekkelig. Dersom ikke hver enkelt av oss tar grep, vil vi ende opp med lengre køer og dårligere luft, det har byene som har vokst før oss fått erfare.

Vi har i dag en gylden anledning til å legge til rette for en sunn byutvikling i Fredrikstad. En byutvikling som gir oss en by hvor det er godt å bo og hyggelig å ferdes, samtidig som vi blir flere og flere innbyggere. I motsetning til hva mange kanskje tror, er det faktisk ikke så mye som skal til. De som bor i nærheten av en bussholdeplass, kan kanskje bestemme seg for å reise kollektivt en gang i uken i 2018 (en full buss tilsvarer nesten 500 meter med bilkø).

De som bor nærmere jobb enn fem kilometer, kan kanskje vurdere å sykle en dag i uka (det går likevel i snitt raskere enn å kjøre bil). Og de som bor under to kilometer unna, bruker kanskje bare et drøyt kvarter på å gå til jobb. Det kan kanskje være et nyttårsforsett for 2018?

2018

2018 blir de store planprosessenes år. Vi legger snart kommuneplanens samfunnsdel ut på høring. Arbeidet med kommuneplanens arealdel skyter for alvor fart. Til sammen utgjør de to planene Kommuneplan for Fredrikstad 2018–2030. 2018 er året for å kartlegge utfordringene, utforske mulighetene og sette ambisjonene for Fredrikstad sin utvikling i de kommende tiår.

Jeg håper innbyggerne engasjerer seg og kommer med innspill i prosessen. Vi skal selvsagt ikke sette oss ned og vente på at planene skal bli ferdig. Vi skal være en fremoverlent og omstillingsvillig kommune. Vi har fortsatt et næringsliv som drives frem av medarbeidere som er engasjerte og dedikerte på egne og byens vegne. En befolkning som sammen tråkker til for byen. Slik ser jeg for meg at Fredrikstad vil bli enda mer attraktiv for alle i 2018.

Ønsker dere alle et godt nytt år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags