Bystyrepolitiker: Totalt ti ledende personer på rådhuset er politianmeldt i varslersaken

– Vi er mange som venter på ordførerens konkrete svar. I mellomtiden sitter bukkene å plukker dokumenter opp fra havresekken på rådhuset, skriver Henning Aall i denne kronikken.

– Vi er mange som venter på ordførerens konkrete svar. I mellomtiden sitter bukkene å plukker dokumenter opp fra havresekken på rådhuset, skriver Henning Aall i denne kronikken.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Totalt ti politikere og byråkrater på rådhuset er politianmeldt i varslersaken. Ordfører Jon-Ivar Nygård vet utmerket hvem hver enkelt er, men han later som noe helt annet, skriver bystyrepolitiker Henning Aall i denne kronikken.

DEL

Kronikk 

I oktober i fjor hevdet jeg i en kronikk at mange i skjæringspunktet politikk/administrasjon, har frekkhetens nådegave som flittig brukes i ærgjerrighetens tjeneste. Vår ordfører Jon-Ivar Nygård fornekter seg i så måte til stadighet ikke:

Sist tirsdag, (16.05.) ble han intervjuet av Demokraten i forbindelsen med at varslerne er berettiget bekymret over at bukkene på Rådhuset passer havresekken når det gjelder hvilke dokumenter advokatfirma Simonsen Vogt Wiig (SVW) får tilsendt i sin forestående granskning av varslingskomplekset. Dette prinsipielt alvorlige dilemmaet hopper Nygård lett over, og begynner i stedet å angripe varslerne fordi de ikke har fortalt ham hvem som er politianmeldt.    

For det første, herr ordfører: Mange med meg vet at du allerede i november sist år fikk vite navnene på alle de 10 personene i administrativ og politisk ledelse som ble politianmeldt. Hvorfor later du da nå som noe helt annet?

For det andre: Det å angripe varslerne for ikke offentlig å gå ut med disse navnene, en mildt sagt utilbørlig atferd av en ordfører. Du ikke bare bør vite, men du vet helt klart at det ikke er opp til varslerne å offentliggjøre navnene på de politianmeldte. I det øyeblikk en politianmeldelse leveres inn, overtar politiet all styring og kontroll over hvem og når noen skal informeres eller ikke.

Som regel er det av betydning for etterforskningen at politiet holder kortene tett til brystet. Ordføreren vet utmerket godt at varslerne verken kan eller skal kritiseres for at de anmeldtes navn er «ukjent» for ham og den øvrige ledelse.

Hvorfor går han så likevel ut og reiser slik kritikk mot varslerne og dertil uttrykker oppgitthet over at varslerne er betenkte på å engasjere seg videre i granskningen sammen med SVW? Motivet synes for meg å være åpenbart; han vet at mange begynner å gå mektig lei av varslinger og all annen ugreie i Fredrikstad kommune. Ja, enkelte snakker om at vi må hysje det hele ned med tanke på byens omdømme. Troen på at vi noen gang skal få ryddet ordentlig opp i ukulturen er igjen svekket.

Vår ordfører vet derfor godt at hvis nå varslerne smått om sen kan kritiseres for dette og hint, og dertil fremstilles som urimelige, vil vinden i byen kunne dreies mot varslerne, – og vekk fra byens ledelse. Uttrykket «Angrep er det beste forsvar», kjenner jo mange til ...

For det tredje, herr ordfører: Det er også særdeles freidig i nevnte artikkel å fremstille saken som om varslerne trengs for å få klarlagt det du vil at granskningen skal fokusere på: «Om noen har vært utsatt for gjengjeldelse, mobbing og trakassering», sier du til Demokraten.

Dette er en snedig dreining av fakta på ikke bare én, men på flere måter: Varslerne og alle vi andre VET allerede at de ble utsatt for disse belastende opplevelsene. Ja, om jeg ikke husker helt feil, har allerede både ordfører og rådmann fra talerstolen i Bystyret bedt varslerne om unnskyldning for hva de har måttet tåle av belastninger. Varslerne har jo forlatt sine jobber i kommunen nettopp på grunn av trakasseringen.

Det synes for meg åpenbart hvorfor ordføreren vil innskrenke granskningen til kun å fokusere på OM varslerne ble utsatt for trakassering o.l. og ikke det viktigste; – HVA de varslet om. Ordføreren vet utmerket godt at verken varslerne eller vi andre som kjenner saken er opptatt av hva varslerne ble utsatt for, det er kjent stoff og i hovedsak et tilbakelagt stadium.

Vi vil derimot vite om påstandene i forhold til ulovligheter, som bedrageri og korrupsjon, har noe reelt innhold. Vi vil vite om noen av de ti politianmeldte «bare» har bedrevet kritikkverdige handlinger, eller om det er grunnlag for alvorlige straffeforfølgelser o.l. Vi vil at våre skattepenger skal brukes til å få avdekket fakta og ikke kokes bort i svada eller om noen har vært utsatt for noe vi allerede vet alt om. Byen vil til bunns i disse sakene, herr ordfører. Vil du?

Vi er mange som venter på ditt konkrete svar på dette. I mellomtiden sitter bukkene å plukker dokumenter opp fra havresekken på rådhuset.....

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags