SV inspirert av «sommertoget» – satser på jernbane

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

SVs førstekandiat Freddy Øvstegård har notert seg diseldrevne lokomotiv og lav gjennomsnittsfart for NRKs sommertog. Han lover klar prioritering av jernbanen om han kommer på Tinget.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.NRKs «sommertog» gjennom jernbane-Norge blir møtt med stor entusiasme langs hele reiseruten fra Bodø i nord til endestasjonen i Sarpsborg 19. august. Dette viser at interessen for tog er meget stor. Samtidig illustrerer tv-bildene hvor mye som gjenstår før jernbanen får en standard som kan konkurrere med fly- og veitransport mellom de største byene i Norge. På Nordlandsbanen, Raumabanen, Rørosbanen og Solørbanen er lokomotivene fortsatt dieseldrevet, og gjennomsnittsfarten er lav på grunn av kun ett spor og uendelig mange svinger. Store investeringer er derfor nødvendige. SV prioriterer jernbaneutbygging framfor nye motorveier og rullebaner for fly.

På Stortinget vil jeg og SV ta kampen for:

  1. En raskere planlegging og utbygging av InterCity til Halden, med større kapasitet for pendlerparkering ved stasjonene og forbikjøringsspor for godstog.
  2. Planlegging og utbygging av dobbeltspor mellom Halden og Mellerud i Sverige for å redusere reisetiden fra Oslo til Gøteborg/Malmø/København. Dette må skje i samarbeid mellom norske og svenske myndigheter.
  3. Påkobling mellom Østre linje og den nye Follobanen fra dag én.
  4. Gjenåpne Østre linje for persontrafikk til Sarpsborg.

For å finansiere storsatsingen på jernbanen vil jeg og SV gå imot:

  1. En tredje rullebane på Gardermoen.
  2. Bro over Oslofjorden.
  3. Nye, store riksvei-/motorvei-prosjekter i Østfold, med ett unntak: Ny trasé for riksvei 19 fra Bastø-ferja til E 6, for å minske biltrafikken gjennom Moss sentrum.

Andre partier gjør som Ole Brum og sier tilsynelatende ja både til fly, vei og jernbane. De våger ikke å prioritere. Kampen for raskere jernbaneutbygging avhenger derfor av et sterkt SV.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags