Gå til sidens hovedinnhold

2017 – et symboltungt år for Israels okkupasjon og apartheidpolitikk

Artikkelen er over 4 år gammel

Pål A.H. Christiansen beklager at Norge knytter sterkere bånd til Israel, og mener det vil føre til økt undertrykkelse av palestinerne.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2017 er det 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen. I 2017 er det 70 år siden FN stemte fram delingsplanen for Palestina, det er ti år siden Israel iverksatte blokaden av Gazastripen, og Balfour-erklæringen er 100 år.

Israel er en okkupant- og apartheidstat som gjentatte ganger bryter folkeretten, menneskerettene og flere av FN-konvensjonene. Til tross for internasjonale fordømmelser, fortsetter Israel ufortrødent å utvide bosettingene på okkuperte Palestina, fordrive palestinerne fra sine hjem, og fengsle barn og ungdom uten lov og dom.

Etter utdrivelsen av palestinerne, er det fortsatt fem millioner palestinske flyktninger i Midtøsten som venter på å få komme hjem, mens 1,9 millioner på Gazastripen lever i verdens største fengsel. Det palestinske folket behandles som pariakaste på alle livets områder fra grunnleggende menneskerettigheter som rett til vann, mat og sikkerhet til utdanning, helsevesen, transport, bevegelsesfrihet og ytringsfrihet, men mest av alt sin frihet.

Israelsk apartheid rammer palestinske arbeidere. Etter den israelske okkupasjonen preges Palestina av fattigdom og høy arbeidsløshet. Dette fører til at palestinske arbeidere har få andre valg enn å jobbe i de ulovlige israelske koloniene eller i Israel.

Fengsling og drap har alltid vært et våpen for å kolonisere Palestina og for å kvele all motstand og sosialt opprør. Under Israels undertrykkelsesregime er fagforeningsledere, bønder, fiskere, lærere, journalister, helsearbeidere, flyktninger arrestert og satt i fengsel. Over 800.000 palestinere har vært fengslet siden 1967. I dag sitter 7.000 politiske fanger i israelske fengsler, 720 sitter uten lov og dom, og 400 er barn (flere under 16 år).

Samtidig som Israel fortsetter koloniseringen av palestinsk land og blankt avviser fredssamtaler, knytter Norge og Israel tettere bånd. På nyåret signerte utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu en felles erklæring om samarbeid mellom norske og israelske forsknings- og innovasjonsmiljøer. Erklæringen er ifølge regjeringen et uttrykk for å styrke Norges bilaterale forhold til Israel. Også Forsvaret har planer om å sende kadetter fra Sjøkrigsskolen på studietur til Israel.

Når et land bryter internasjonale regler gjennom okkupasjon og brudd på folkeretten, må det få konsekvenser. Å styrke en okkupant med økt samarbeid, er å styrke undertrykkelsen av det palestinske folket.

Les også

Midtøsten på kokepunktet

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.