Dialog uten pressmidler hjelper ikke – boikott av Israel må til

Foto:

Av

Uttalelse fra årsmøtet i Palestinakomiteen i Fredrikstad/Østfold.

DEL

Leserbrev

Israels okkupasjon av palestinske landområder i 1967 er ulovlig. Dette er et ubestridelig faktum bekreftet av flere resolusjoner i FN, og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag. Israels støttespillere hevder at veien til frihet og selvstendighet for palestinerne går gjennom dialog. Gjennom mer enn femti år med såkalt dialog har Israel stadig skjerpet sin okkupasjonspolitikk, og palestinernes situasjon blir mer og mer håpløs.

2018 var året med flest overgrep og høyeste antall skadde (ca 29.000) siden FN begynte med telling i 2005. I tillegg kommer 298 drepte, herav 57 barn. De fleste av disse falt for kuler fra israelske skarpskyttere  under hovedsakelig fredelige demonstrasjoner  under Gaza Great March of Return. Ved årsskiftet satt ca 8500 palestinere i israelske fengsler, og i løper av fjoråret har mer enn 900 barn vært fengslet, mange av disse under 15 år.

Det er bygd 3800 nye boenheter på Vestbredden i 2018, det høyeste antallet siden 2002. I 2018 ble det registret ca 13.000 angrep/hærverk på palestinske bygninger, herav 40 skoler, på Vestbredden. Bygging av muren fortsetter. Det ferskeste eksempel et på ulovlig infrastruktur er den nye apartheidveien som skiller palestinske og israelske trafikanter på Vestbredden med et åtte meter  høyt gjerde.

Det innføres nye kvelertak på palestinsk økonomi og palestinske myndigheters spillerom. Dette umuliggjør utvikling av sosial trygghet.

Israels koloniseringspolitikk medfører etnisk rensing av områder som klargjøres for israelsk ekspansjon. 459 palestinske hjem er rasert og nærmere 500 personer er tvangsflyttet. I tillegg kommer ca 1000 beduiner som er tvangsflyttet innenfor israelsk område. Over hele Vestbredden møter palestinerne store hindringer i hverdagen, i form av veisperringer og kontrollposter.

I de palestinske områdene har den palestinske befolkningen en permanent mangel på rent vann. Ikke fordi det er for lite vann fra naturens side, men fordi israelske myndigheter struper tilgangen for palestinerne til under nivået WHO setter som minimumsbehov. De israelske bosetterne tilføres vann i overflod.

Vold og trakassering mot sivilbefolkningen fra israelske soldater og voldelige setlere i de okkuperte områdene øker. Israel kastet nå ut den norskledede, internasjonale observatørstyrken TIPH som har dokumentert de utallige, systematiske overgrepene mot palestinerne i Hebron. 

Mange kristne, humanetiske og internasjonale jødiske organisasjoner støtter boikott, både i Norge og internasjonalt. Den internasjonale boikottaksjonen BDS styrker seg stadig. Offentlige myndigheter, bedrifter, jødiske og kristne organisasjoner og kirkesamfunn, fagforeninger  og privat personer over hele verden slutter seg til. Dette bidrar til å legge press på Israel.

Palestinakomiteeen i Fredrikstad/Østfold mener at privatpersoner, bedrifter og offentlige myndigheter må ta i bruk boikott av varer og tjenester fra Israel. Det å handle produkter fra Israel legitimerer den ulovlige okkupasjonen, og stimulerer til fortsatt okkupasjon og undertrykking av palestinerne. Linjen med dialog uten pressmiddel fungerer ikke, men bidrar til en stadig forverring for palestinerne.

Knut Jarl Rødje

Leder av Palestinakomiteen i Fredrikstad/Østfold

Fredikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags