Fredrikstads historie – det er oss det!

Tid for å markere: Byjubileum er en anledning vi skal benytte til å få mer kunnskap om vår 450 år lange historie. Det som utgjør den store helheten, det som sørger for at historie skjer, er individene som hele Fredrikstad-samfunnet består av, skriver lederen for byjubileet i denne kronikken.								          Illustrasjon: Jørn Grynnerup

Tid for å markere: Byjubileum er en anledning vi skal benytte til å få mer kunnskap om vår 450 år lange historie. Det som utgjør den store helheten, det som sørger for at historie skjer, er individene som hele Fredrikstad-samfunnet består av, skriver lederen for byjubileet i denne kronikken. Illustrasjon: Jørn Grynnerup

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Om ikke lenge er vi i jubileumsåret 2017. Fredrikstads 450-årsjubileum gir oss en anledning til å få mer kunnskap om vår felles historie. Det som utgjør den store helheten, det som sørger for at historie skjer, er individene som hele samfunnet består av, skriver jubileumssjef Irene Østbø i denne kronikken.

DEL

Kronikk 

En kald søndagsmorgen i januar 2014 steg jeg ut av flybussen på vei til mitt nye hjem her iFredrikstad. Alle innflyttere til et nytt sted kjenner følelsene, tankene, nysgjerrigheten, og forventningene i et sånt øyeblikk. Er det kulturbyen Fredrikstad jeg flytter til? Er det like vakkert i Gamlebyen som på bildene jeg har sett? Årsnær det seg i denne byen? Er historiene som fortelles representative for det som foregår i byen?

Om ikke lenge er vi i jubileumsåret 2017, året Fredrikstad fyller 450 år. I den nedskrevne og kollektive historien skisseres rammene for byens utvikling, og jeg tenker et byjubileum er en anledning vi skal benytte til å få mer kunnskap om vår 450 år lange historie.

Les også: 450 grunner til å være glad i Fredrikstad

Det som utgjør den store helheten, det som sørger for at historie skjer, er individene som hele samfunnet består av. Det er summen av alle historier som utgjør vår historie. Derfor vil byens jubileum også være en anledning til å dykke i historier. Våre historier. Din historie.

Stopp opp ett øyeblikk og tenk over hvilke historier som egentlig presenteres. Hvor mye har barna og ungdommene øvd

Våre naboer feirer sitt 1000-årsjubileum i år med variert og spennende program gjennom hele året. Snart er det vår tur, men hvorfor skal vi feire? Og hvorfor er runde tall så viktig? Et jubileum er en anledning til å endre fokus. Et stopp for å se ting i nytt lys og en mulighet til å klyve ut av hverdagshjulet. Vi gjør det når vi feirer vår egen 30-årsdag, møter skolekamerater på reunion etter 20 år, eller markerer gullbryllup etter 50 års ekteskap. I et byjubileum har byen en sjanse til å bli aktuell på en annen måte enn i hverdagen, og anerkjenne tidsaktualiteten til byens befolkning. Historien vår forteller oss hvorfor vi har blitt som vi har blitt, denne reisen som har tatt oss fra byens spede start til vår egen hverdag.

Når byen vår jubilerer med 500 år vil den være ganske annerledes enn den er i dag. Vi er på ingen måte ferdige med å skape historie. Vi skriver historie hver eneste dag, og dette markerer vi særlig i et jubileumsår.

Noen historier har allerede blitt fortalt gjennom portrettprosjektet til Fredriksstad Blad «450 Folk i Fredrikstad» og Fredrikstad kommune og næringslivet sitt samarbeidsprosjekt «Vekst i Fredrikstad» skal om ikke lenge fortelle historiene om hvilken kompetansen byen vår sitter på. Det arrangeres skrivekurs som starter under helgens Ord i Grenseland, som tar inspirasjon i historien, lager nye historier og legger fortellinger til kjente og ukjente steder i Fredrikstad. Det finnes også historier som vi kanskje ikke er like stolte av og forteller først, men dette er også historier som bør fortelles etter hvert.

Oppvarmingen til vårt kommende byjubileum begynte allerede i fjor, og om en knapp uke fortsetter vi opptrappingen til neste års 450-årsmarkering.

Når du under Frederikfesten i 2016 opplever korkonserter i Bibliotekets aula, ser barn og ungdommer i aksjon på arrangementet «Blomstrende, ungt kulturliv» på Blomstertorvet, opplever Cirkus Cirkör og Abaris spektakulære akrobatikk og nysirkus ved det gamle sykehuset, tar del i historisk vandring i Gamlebyen, besøker et av verkstedene som driver med tradisjonshåndverk, lærer om byens handelstradisjoner gjennom 450 år, opplever Norske Gardeveteraners Drillkontigent sammen med våre egne kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704, og tar del i de spennende aktivitetene for barna på Isegran – stopp opp ett øyeblikk og tenk over hvilke historier som egentlig presenteres.

Se det foreløpige programmet for 450-årsjubileet her

Hvor mye har barna og ungdommene øvd? Hvem sydde kostymene? Hvor kjøpte de knappene? Hvordan har håndverkeren i Gamlebyen blitt så dyktig i faget sitt? Hvor mange timer har dugnadsgjengene til Najaden og Urda stått på så langt?

Til min historie hører det til at hybelen jeg flyttet inn i etter to år er byttet ut med leilighet, for det har vist seg at Fredrikstad er en by hvor det oppnås mer enn at det «bare» årnæ seg, og det er faktisk mer enn sommeren som er herlig i Fredrikstad.

Jubileumsåret 2017 skal by på nye møter, ny kunnskap og opplevelser på tvers av kulturer, fagområder, alder, kjønn, utdannelse og interesser. Det ligger i vår natur at det runde tall er en anledning til mimre over det som har vært, markere og feire det som er, og skape en forventning til det som kommer. Det finnes et hav av historier i byen. Hvilke historier forteller du i 2017?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags