Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I dag søkte jeg på:
«kan man fryse tomater».
Femte treff på Google med ankertekst «Hva er de beste tipsene for frysing tomater?» virket interessant. Ankerteksten for artikkelen antyder i seg selv at noe er galt, siden ordet av åpenbart mangler.
Innholdet er muligens riktig, men da jeg begynte å lese teksten, så jeg straks at dette ikke er skrevet av en nordmann. Raskt sjekket jeg hjemmesiden og fant ingen firmaopplysninger, men kun et kontaktskjema. Vær varsom (om du ikke vil havne i en enorm database for automatisert søppelpost-utsendelse) med å sende inn dine personalia på nettet. Les mer om det her: Datasikkerhet: Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj
Merk også at nettstedet er tapetsert med reklame, ofte fra store kjente reklamenettverk som umulig kan sjekke alle nettsteder de leverer reklame til. Noen bryr seg heller ikke om de deler provisjon med en «svindler» (svindler skrevet i hermetegn, da noen vil mene at dette er en fullt lovlig måte å produsere innhold på, jfr: Robotene inntar markedsavdelingene)
Hvordan er så innholdet produsert? Mest sannsynlig er hele artikkelen produsert av artikkelproduserende programvare som [spinnerchief.com] og oversatt med et automatisert oversettelsesprogram.
Hva gjør programmer (roboter) som spinnerchief? De spinner informasjon på allerede eksisterende artikler som også kan være spunnet og produserer tilsynelatende unikt innhold. Hele artikkelen kan være produsert helautomatisk på sekunder eller noen minutter og lagt på nettet av programvaren. Man kan endog spinne artikkelen basert på allerede eksisterende norske artikler som ligger på nettet uten å gå via et oversettelsesprogram.
- Les også: Reklamen som treffer blink på din pc
- Fått denne? Ikke trykk!
- Nets advarer mot ny epost-svindel
Når så verdens mest kjente søkemotor, Google, har gått til krig mot nettsteder med tynt innhold, er det ikke rart om slike nettsteder håver inn penger på reklamen hvis kode også er automatisert i form av en mal eller lignende.
Søk på «google panda thin content» og «google thin content» for ytterligere informasjon.
Så journalister og seriøse norske mediehus som ikke vil drive med dette, vær på vakt.
Siden teksten er på norsk, unngår du ikke treffet ved bare å søke på norske sider. Du unngår det imidlertid ved søket kan man fryse tomater :no
Hva er så poenget med denne artikkelen spør den kritiske leser?
Leter du etter medisiner går du kanskje til nærmeste apotek, men noen leter på nettet. Vi har jo sett hvordan NRK reklamerer for hvordan menigmann skal slå legene i å stille diagnoser (med andre ord hvordan man skal være sin egen lege).
NRK - hva feier det dere? (Semantisk lenke til eget nettsted)
Så hvorfor ikke også finne medisinene man trenger på nettet? Legen kan man jo ikke stole på, så da er det best at man også finner medisinene sine selv. Som økonom og fagmann hadde jeg aldri latt meg misbruke slik av NRK i det de selv kaller en kunnskapslek. Underholdning og gratis reklamelek for et stor internasjonalt mediekonsern hadde nok vært mer treffende som programtittel.
Hva er poenget om artikkelen på en god nok måte beskriver hvordan jeg skal fryse tomater? Dersom den er spunnet (litt humor forstår du vel leser) kan den jo hevde at man må ha en dose arsenikk i tomatene før de fryses. Ikke alle vet hva arsenikk er, men det er sikkert lett å få kjøpt det på nettet.
Om metoden som beskrives i artikkelen er god nok, stoler jeg mer mer på dette treffet: Frys grønnsakene
Privat boikotter jeg artikler som åpenbart er spunnet. Nettstedet burde jeg arkivert i en egen svartelistet mappe med navnet «Artikkel-spinnere».