Mangel på integrering er en tikkende bombe

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er vanlige folk som først og fremst kan bidra til bedre integrering, er Morten Muggeruds svar på hvordan vi kan stanse den tikkende bomben han her beskriver.

DEL

Leserbrev 

De grusomme handlingene i Belgia nylig kom dessverre kort tid etter at det smalt i Frankrike, og det viser seg å være samme nettverk som står bak. I kjølvannet av denne terroren har mange pekt på manglende integrering i bydelen Molenbeek i Brussel som en viktig faktor som forklarer hva som skjedde.

Dette blir selvsagt noe unyansert, men det er ikke til å stikke under en stol at det fort gir grobunn for radikalisering dersom mennesker føler sterkt utenforskap. Hva gjør flertallet for å møte denne utfordringen?

Det mangler ikke på liknende innlegg i ukesvis etter slike grusomheter, men det handler om å være villig til å bidra til dette selv. Politikerne kan selvsagt gjøre endel, men det er vanlige folk som først og fremst utgjør forskjellen. Det er folk flest som er arbeidsgivere, foreningsledere, naboer og venner.

For den førstnevnte gruppen handler det om å være villig til å ansette en Mohammed med glitrende CV istedenfor en Morten med ørten hull i den, for du vil vel ha den mest kompetente arbeidstakeren? Foreningslederen bør helst ta juniortreneren med erfaring fra Irak U21 istedenfor han med erfaring fra 6. divisjon.

Er du en nabo som ser at den utenlandske familien i første etasje sliter noe med å forstå hva fargen på søppelbøtten betyr eller liknende, prat med dem istedenfor huseier. Sistnevnte går som klage og hjelper mindre. Og sist og ikke minst er det viktig å åpne seg for venner fra fremmede kulturer.

Men vi vet alle at det er lett å si disse tingene, vi glemmer dem fort. Når du opplever mangel på respekt fra de «fremmede» fordi de feiltolker signaler du sender ut og ender med å kjefte deg huden full, skal du ikke finne deg i det. Du skal være bestemt og si ifra. Det handler bare om å kommunisere, og det er integrering i praksis.

Du vet godt hva som forventes av en nordmann og det er nyttig. Står du på andre siden av gata og tisker og hvisker om dem, vil det bare skape forakt. Holder du dem ute av arbeidsliv og foreningsliv på grunn av fordommer, er radikalisering en måte å eksplosivt respondere på denne forakten. Det må ikke skje!


Morten Muggerud

Sandveien, Fredrikstad

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags