Gå til sidens hovedinnhold

La oss stå sammen om verdien av fred og demokrati

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er uansvarlig av politiske ledere å utpeke innvandrere som den største trusselen mot norske verdier. Vi beskytter verdier som fred og demokrati ved å stå sammen om dem, skriver Mohodin Omar Abdi, bystyrerepresentant for Ap.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av de mest verdifulle verdiene i et land er fred. Fred er et symbol på frihet, lykke, kjærlighet og tillit.

Tilstedeværelsen av fred, er den daglige utviklingen av et komfortabelt liv, der det vokser opp friske og sunne generasjoner i harmoni med en følelse av solidaritet og medmenneskelighet.

Fraværet av fred er derimot preget av konflikt, krangel og fiendtlighet. Det utvikles hat, angst, usikkerhet og et samfunn med et livstruende og uforutsigbart miljø som kan skape skader og uroligheter.

Norge er et av de heldigste landene i verden som både har fred og demokrati i behold, noe vi er veldig stolte av. Men i dagens Norge er disse verdiene truet. Samfunnet vårt utvikler seg i en retning som er stadig mer preget av mistillit og usikkerhet. Dette svekker fellesskapet.

I mediene er dette helt opplagt. Her hører vi blant annet om politikere og ministere som ber den muslimske befolkningen i Norge om ta ansvar for radikaliserte ungdommer, vår innvandrings- og integreringsminister som betrakter alle innvandrere på flukt som «terrorister» (indirekte). I sommer gikk debatten ut på hva som kjennetegner de norske verdiene og om de egentlig er under press. Kulturministeren og Senterpartiets nestleder var enige om at de norske verdiene var under angrep. De mente at nordmenn var for dårlige til å forsvare dem i møtet med fremmede. Innvandrings- og integreringsminister sa seg også enig, men hun utpekte innvandrere som den største trusselen.

Men hvorfor handler politikken mer om å beskylde enkelte grupper i befolkningen, enn å ta utfordringene i samfunnet med et smil og løse det for befolkningen? Det som kanskje ikke legges merke til er hvilken effekt slike uttalelser av politikere med tillit har på befolkningen, demokratiet og freden.

Slike politiske uttalelser av våre politiske ledere er rett og slett uansvarlige. Det er fordi de forutsetter større problemer enn det egentlig er snakk om. Det fører nemlig til splittelse og de fordømmer enkelte grupper i samfunnet. Det skaper usikkerhet og mistillit mellom venner, kollegaer og naboer som sto sterkt for et inkluderende fellesskap. Men hva er det som egentlig skjer når det oppstår grupperinger i samfunnet? Jo, det skapes en avstand som gir rom til hat, rasisme, ekstremisme og terrorisme.

22. juli 2011 var den dagen demokratiet og freden i vårt land ble angrepet. Dette angrepet kostet mange av våre kjærestes liv. Likevel valgte vi å stå hånd i hånd, på tvers av religioner og etnisitet, og slå ring rundt de viktigste verdiene vi har i vårt land, nemlig fred og demokrati. Slik tok vi landet vårt tilbake.

Kjære lesere, jeg skriver denne artikkelen til minne om verdien av fred og demokrati og at vi beskytter disse verdiene ved å stå sammen om dem. Det er nettopp dette som kjennetegner oss, vårt samfunn og vårt land.

Kommentarer til denne saken