Vi skal markere Ap på innvandringspolitikk

– Å lære norsk og komme i arbeid er nøkkelen til integrering, fastslår Tina Bergstrøm. Bilde fra åpningen av Fredrikstad internasjonale skole i oktober 2016.

– Å lære norsk og komme i arbeid er nøkkelen til integrering, fastslår Tina Bergstrøm. Bilde fra åpningen av Fredrikstad internasjonale skole i oktober 2016.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Tina Bergstrøm: – Basert på innspill fra medlemmer og velgere har Arbeiderpartiet valgt ut innvandring og migrasjon som ett av tre viktige områder der vi skal drive politikkutvikling.

DEL

Kronikk

Det er skrevet nesten til det kjedsommelige om årsakene til Arbeiderpartiets dårlige resultat ved stortingsvalget høsten 2017. En av årsakene var at vi var for utydelige og, satt på spissen, litt for opptatt av å være enig med alle. Skal vi reise kjerringa ved neste valg, må vi tørre å ha sterke, egne meninger.

Arbeiderpartiet har programfestet at vi vil videreføre en streng, rettferdig og human asylpolitikk. Dette har vært vår politikk i mange år, og stått i flere partiprogram. Likevel har Fremskrittspartiet har hatt monopol på innvandringsdebatten.

Men ikke nå lenger: Basert på innspill fra medlemmer og velgere har Arbeiderpartiet valgt ut nettopp innvandring og migrasjon som ett av tre viktige områder der vi skal drive politikkutvikling. Migrasjonsutvalget skal jobbe med en helhetlig politikk der migrasjon, immigrasjon og integrering ses i sammenheng. På dette feltet skal vi markere oss.

Dette fordrer en god integreringspolitikk der vi stiller krav samtidig som vi stiller opp.

La oss vise at vi i Arbeiderpartiet mener noe med slagordet «solidaritet med mennesker over hele verden» og at vi ikke vil være strengest i klassen. Det er gjennom ordningen med kvoteflyktninger at mennesker som skal ha varig beskyttelse sikrest og mest rettferdig, bør tas imot.

Det er ca. 65 millioner mennesker på flukt i verden. FNs høykommissær for flyktninger ber flest mulig land om å ta imot flere kvoteflyktninger. Norge er anmodet om å ta imot 5000 kvoteflyktninger i året. Stortingsflertallet har besluttet at vi i år skal ta imot 2120 kvoteflyktninger. Vi bør ta vår del av ansvaret og arbeide for at Arbeiderpartiets stortingsgruppe fremmer forslag om at Norge de neste årene øker andelen kvoteflyktninger til Norge betydelig.

Men dette fordrer en god integreringspolitikk der vi stiller krav samtidig som vi stiller opp. De som skal bli i landet, må komme i gang med livene sine og bli bidragsytere. Venstres Amid Raja foreslo i Aftenposten nylig at nyankomne innvandrere og asylsøkere skal få en norsk fadder. Dette er etter min mening en velment, men nokså naiv idé.

Det er og blir å lære seg norsk og komme seg i og forbli i arbeid som er nøkkelen til integrering. Arbeiderpartiet mener at de som kommer til Norge, skal møtes med en klar forventning om å bidra til fellesskapet og på den måten ta del i den norske samfunnskontrakten: Gjør din plikt og krev din rett.

Det pågår for tiden store diskusjoner om Europas asyl- og flyktningepolitikk og arbeidsinnvandring. Dette vil også påvirke oss og vår politikk. Arbeidsinnvandringen til Norge har stoppet opp. Rekordmange polakker reiser nå hjem for godt. Stadig færre vil komme til Norge for å arbeide de kommende årene. Det betyr lavere folketallsvekst og mindre tilgang på nødvendig arbeidskraft. Dette illustrerer viktigheten av at migrasjon, immigrasjon og integrering ses i sammenheng.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani har fått kraftig kritikk fra Fremskrittspartiet, men også fra folk i egne rekker. Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å kritisere ham. Han har gitt uttrykk for at bor man i Norge, må man bli en del av det norske samfunnet med de verdier og regler som gjelder her når det gjelder likestilling, solidaritet, frihet og demokrati.

Ipsos’ meningsmåling publisert i Dagbladet 27. februar, viser dramatiske tall for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Uavhengig av partivalg, mener 40 prosent at Erna Solberg egner seg best som statsminister mens bare 14 prosent mener at Gahr Støre er best skikket. Bare 41 prosent av Arbeiderpartiets egne velgere holder ham som den beste statsministerkandidaten.

Dette skjer mens Høyre og Erna Solberg sitter stille i båten på innvandrings- og integreringsområdet. Arbeiderpartiets ledelse bør ta fatt i dette og utfordre Høyre slik at skuta kan snus før det forestående kommunevalget.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags