Som alle andre seks-åringer i Norge, var han veldig ivrig på å feire bursdagen sin sammen med sine venner, klassekamerater og fettere.  I år, og med et utvidet nettverk av kamerater, hadde han en større og mer spennende plan for feiring av sin sju-årsdag. «I år MÅ jeg feire bursdagen min på Lekeland», hadde han sagt for lenge siden til mamma og pappa. Fordi dette var så viktig for han lille søtingen, var ønsket selvfølgelig innvilget av foreldre. Bursdagsfesten var planlagt på Leos Lekeland i hjembyen Fredrikstad fredag 12. august.  Dette skulle vært hans første bursdagsfeiring på Lekeland, og derfor var det ekstra spennende og fantasifylt for han å tenke og drømme om dagen.

Les også nyhetssaken: Familien til Aghdas (18) ble hentet av politiet midt på natten - bare timer før lillebror skulle feire 7-årsdagen på Leos Lekeland

Den ivrige og håpefulle gutten fantaserte og snakket mye om bursdagsfeiringen i det siste. Han telte ned dagene og timene nesten hver dag, og nevnte de små søte gjestene med stor glede. I sin lille fantasi verden hadde han til og med lagd en lang liste av bursdagsgaver. Til foreldre, onkel, tanter, storesøster og storebror hadde han tydelig sagt hva gaveønsker var; bamse, Pokemon-figur, spill osv.

Men gutten var veldig spent på hva gaver fra fettere og venner kunne være? Så hele kvelden til torsdag 11. august tenkte han og snakket bare om gaver og den store begivenheten som skulle skje om noen timer! Han gledet seg mye over at den dagen han ventet på i ett år, hadde endelig kommet!

Godt forberedt til oppfyllelse av den søteste drømmen, og med myke, lyse og fine tanker, la han seg med kosebamse i armkroken. Men etter noen timers søvn, rundt klokken to  om natten, våknet han av noen fremmedes høylytte prat, og mammas skrik og gråt. Frykt, redsel og trussel herjet over hele boligen og i hans lille kropp.

Den lille gutten kunne ikke oppfatte med en gang hva som hadde skjedd? Det var ikke snakk om hans bursdag og gaver i hvert fall, det forstod han! Etter hvert, da han åpnet øynene mer, så han at mamma lå syk og besvimt på gulvet, storebror hadde fått håndjern på seg, pappa satte maktløs og forsvarsløs og stirret på mamma og storesøster skrek og ba desperat om nåde og medlidenhet!

Situasjonen var veldig kaotisk! Gutten som hadde sovnet med søte drømmer og tanker, hadde havnet i et fryktelig mareritt nå! Siden han hadde bodd mesteparten av sitt liv i det fredelige og rolige Norge, hadde han ikke sett et sånt scenario! Så han kunne ikke forstå den brutaliteten «lovens lange arm» brukte mot hans maktesløse familie!

Men han forstod det veldig fort at hans søte drømmer om bursdagsfest og gaver var knust veldig hardt og nådeløst av «lovens lange arm»! Så i hans bekymrede øyne og fantasiverden var politifolkene de mest nådeløse og brutale vesener i universet!

Han sa med et søtt smil til en av tantene på vei ut til Trandum at: «ikke åpne gavepakkene før jeg kommer tilbake»!

 

Etter hvert forsto gutten sakens alvor. Med stor frykt og dyp skuffelse, forberedte han seg til den bitre overgangen fra gleden og hyggen ved bursdagsfest, til å bli tvangsplassert i et fengselsliknende sted som Trandum! Men han kunne allikevel ikke tro at politiet og norske myndigheter ville ødelegge hans bursdagsglede for godt!

Derfor sa han med et søtt smil til en av tantene på vei ut til Trandum at: «ikke åpne gavepakkene før jeg kommer tilbake»! Men hans håp og optimisme ble nedtråkket av politiet. Bursdagsbarn ble sammen med sin familie transport til Trandum tidlig på fredag 12. august, og videre uttransportert til Kabul allerede lørdag 13.august. Hans bursdagsfest ble avbrutt på forhånd, og han fikk ikke sjansen til å åpne gavepakkene!

Kjære leser!

Dette er en ekte historie som handler om Masoud Mousavi. Masoud var en seks år gammel asylsøker fra Afghanistan. Han bodde sammen med familien sin i snart fem år i Norge. Han kom til Norge som to-åring og begynte i barnehage kort tid etter at de ble plassert på Veum asylmottak i Fredrikstad. Samtidig begynte hans storebror Javid Mousavi i ungdomsskolen. Det tok ikke så lang tid før Masoud og Javid ble godt integrert i barnehagen, på skolen og nærmiljøet.

Siden de var så smarte og sosiale lærte de seg språket veldig rask. Høsten 2015 fylte Masoud en av benkene i 1. trinn på Trara barneskole i Fredrikstad. Skoleåret gikk utrolig fint for den ivrige førsteklassingen. Han lærte språket enda bedre, og skaffet seg et godt og stort nettverk av klassekamerater, skolevenner og lekekamerater. Masoud deltok på nesten alle skolens aktiviteter. Han skulle begynne i 2. trinn nå i år.