Gå til sidens hovedinnhold

En flyktning er en innvandrer, men en innvandrer er ikke nødvendigvis en flyktning

Artikkelen er over 5 år gammel

Per Bertelsen mener Bjørnar Laabak styres av sin Frp-ryggmarg og at han bruker statistikk feil i sin argumentasjon for at Fredrikstad ikke bør ta imot flyktninger neste år.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bjørnar Laabak forsøker i sin kronikk den 19. oktober å bruke statistikk om innvandrere til et argument for ikke å bosette flyktninger.

Han sier blant annet at kun 55 prosent av innvandrere i Fredrikstad var i arbeid mot 64 prosent av befolkningen ellers.

Det samme gjelder for statistikken han bruker om videregående opplæring. Debatten om innvandring og fri flyt av varer og tjenester innenfor EØS-samarbeidet er en helt annen enn debatten om bosetting av flyktninger i Fredrikstad.

Mye av den statistikken som Laabak bruke gjelder ikke nødvendigvis flyktninger, men hele innvandrerbefolkningen. De tre største innvandrer gruppene på landsbasis er Polen, Litauen og Sverige.

At sosialhjelpsutgiftene øker når man mottar flere flyktninger er naturlig, men disse utgiftene vil normalt synke når man jobber jevnt og trutt med integrering. På nittitallet mottok vi mange flyktninger fra Balkan, de er for lengst ute av sosialhjelpsstatistikken nå.  Disse utgiftene dekkes for øvrig gjennom integreringstilskuddet kommunene mottar fra Staten. Jo flinkere kommunene er til å integrere jo større blir «overskuddet» til andre kommunale aktiviteter.

Det ligger i Laabaks og Frp-ryggmarg og retorikk å skape fremmedfrykt, basert på halvsannheter og myter. I sin iver etter å argumentere for at Fredrikstad kommune skal si nei til flere flyktninger trekker han også inn muslimske lederes ansvar. Vil minne om at mange av de flyktningene som kommer til Europa nå også er kristne.

Vi har alle et ansvar og mange aktører her i Fredrikstad gjør en strålende innsats. (Ingen nevnt ingen glemt)

Jeg vet, antakelig vis bedre enn de fleste, at å motta og integrere flyktninger kan være en utfordring, men det blir absurd å bruke dette som et argument i lys av at det nå er minst 65,3 millioner mennesker på flukt. Den humanitære utfordringen disse menneskene står ovenfor må veie tyngre enn Laabaks og Frps navlebeskuende argumentasjon om at vi her i Fredrikstad ikke skal kunne klare denne utfordringen.

Les også

Færre flyktninger i 2017: – Det blir jo lettere å håndtere

 

Kommentarer til denne saken