Det er vanskelig å flytte syke mennesker - men vi kan lære

Tidsepoke over: Tone Uggerud pakker ned klokken på nyfødtintensiven da sykehuset flyttet fra Cicignon til Kalnes i november i fjor. HiØ-studentene jobber med å kartlegge prosesser av denne typen.

Tidsepoke over: Tone Uggerud pakker ned klokken på nyfødtintensiven da sykehuset flyttet fra Cicignon til Kalnes i november i fjor. HiØ-studentene jobber med å kartlegge prosesser av denne typen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

HiØ-studenter jobber med å kartlegge flytting i helsevesenet. Det gjelder å lære av hverandre.

DEL
 

LeserbrevI Fredrikstad ligger det en høyskolelinje som er ganske unik i Norge. Studiet heter innovasjon og prosjektledelse, og etter tre år skal studentene være godt rustede prosjektledere med en bred kompetanse. Studiet har fokus på at studentene skal være ute i arbeidslivet og jobbe med bedrifter allerede fra første år. Studentene får prøvd seg på både brobygging og stresstesting flere dager ute i skogen, noe som trolig er utradisjonelt - men svært lærerikt. Høgskolen i Østfold og Fredrikstad er med på å utdanne morgendagens ledere. Disse lederene skal være raske i hodet, mer innovative, nytenkende, ha en bærekraftig tankegang og være samarbeidsvillige.

Flytting og relokalisering i helsesektoren

Fire av disse studentene som nå er inne i sitt siste semester skriver sin hovedoppgave om flytting og relokalisering i helsesektoren. Fredrikstad har selv nylig vært igjennom en stor flytteprosess når sykehuset ble flyttet til Kalnes i 2015, og vi har alle lest om hvor mye logistikk det er snakk om når en sånn prosess skal gjennomføres.

Tonnevis av utstyr skal fraktes, arbeidsplasser blir endret og pasienter i en sårbar tid i livet sitt skal også være del av dette kaoset. Et kontrollert kaos, men fremledes et kaos. Det å flytte på syke mennesker og arbeidsplasser er generelt en lite populær avgjørelse, selv om de aller fleste er enige om at det er til det beste.

Forskjellige kommuner - samme utfordringer

Endringer som dette skjer i hver kommune, om det er store sykehus eller bare et par sykehjemsplasser som får endret lokalisasjon. Problemstillingene og utfordringene går igjen hos de alle, uavhengig av størrelsen. Studentgruppen fra innovasjon og prosjektledelse prøver i sin oppgave å få kartlagt disse utfordringene.

  • Avstemningn nederst på siden: Kommunene har mye å tjene på bedre samarbeid?

De benytter seg av et verktøy som kan brukes på tvers av kommuner, slik at lignende flytteprosesser skal slippe å gå i de samme fellene som sine naboer. Hvorfor finne opp hjulet på nytt når vi sitter igjen med svarene når prosjektet er over? Kanskje er man ikke en gang klar over at man allerede besitter en haug med svar, det er derfor viktig å dokumentere prosesser man gjennomgår.

Det er denne læringsprosessen studentene fra innovasjon og prosjektledelse dokumenterer. Det er viktig at vi kan lære av hverandre som kommuner, og ikke sitte på hver vår haug med kronen skjevt på hodet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags