Skriket etter resultater gjør dem viktigere enn utvikling og innsats

Full rulle under Barneidrettens dag: – Utfordringen er ofte at de som har lyst å drive med flere idretter ikke får lov fordi de blir tvunget til å spesialisere seg og spille fotball hele vinteren for å få være med på laget når sesongen starter, skriver Mads Andreassen.

Full rulle under Barneidrettens dag: – Utfordringen er ofte at de som har lyst å drive med flere idretter ikke får lov fordi de blir tvunget til å spesialisere seg og spille fotball hele vinteren for å få være med på laget når sesongen starter, skriver Mads Andreassen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kids like to compete, parents like to compare! skriver lederen for aktivitetsutvikling i Norges idrettsforbund i dette tilsvaret til Espen Normanns kommentar «La barna får trene mye og konkurrere».

DEL

Leserbrev 

Digitalredaktør i Fredriksstad Blad, Espen Normann, tar fredag 2. juni til orde for mer trening, konkurranser og rangering i barneidretten. En debatt rundt verdigrunnlaget i barneidretten er velkommen, men debatten ville bli mer meningsfull med noe mer research bak redaktørens relativt bastante synspunkter.

30 år med barneidrettsbestemmelser
Bestemmelser om barneidrett fyller 30 år i 2017. De er unike i verdenssammenheng og bidrar til at alle barn skal få muligheten til å oppleve idrettsglede. De er i ettertid både på idrettstinget i 2007 og 2015 enstemmig vedtatt av alle 54 særidrettene. Bestemmelsene regulerer konkurransetilbudet for barn til og med 12 år. Dette er gjort ved å tilrettelegge for en naturlig progresjon i hvor langt man bør reise, hvilke typer konkurranser man kan delta på, og hvordan premiering, rangering og bruk av resultatlister skal foregå.

Publisere resultatlister og tabeller?
Normann har helt rett i at barn tåler medgang og motgang bedre enn foreldre og enkelte trenere. Barn vet selv fra ung alder hvem som er best, hvem som løp fortest eller hvem som vant kampen. Det er derfor de deler «jevne lag» på løkka. Men kampresultatets verdi ender der og da når neste kamp starter. Skriket etter publisering av resultater og tabeller handler om å tilfredsstille foreldrenes behov for sammenligning, og gjør resultatene viktigere enn utvikling og innsats. Kids like to compete, parents like to compare!

Barneidretten er ikke et verktøy for toppidretten, men toppidrett er en konsekvens av god barneidrett.

Ikke lov å konkurrere?
Normann hevder at NIFs regelverk sier at man overhodet ikke skal konkurrere før de fyller åtte år, og at man til  ti år ikke skal premieres eller publisere resultater. Dette er direkte feil. Barn kan konkurrere fra det året de fyller seks år lokalt, ni år regionalt og 11 år nasjonalt og i Norden. Alle barn skal motta premie, men disse kan differensieres fra 11 år, hvor det også åpnes for rangering der det er formålstjenlig.

Påtvunget allsidighet?
Det er heller ingenting i bestemmelsene som sier noe om hvor mye et barn kan trene eller konkurrere. Idrettsforbundet ønsker seg aktive barn, barn som er aktive i idrett. Om et barn bare har lyst å spille bordtennis kan de selvsagt det. Utfordringen er derimot ofte at de som har lyst å drive med flere idretter ikke får lov fordi de blir tvunget til å spesialisere seg og spille fotball hele vinteren for å få være med på laget når sesongen starter.

Professor Yngvar Ommundsen ved Norges idrettshøgskole beskriver endringene i dagens samfunn slik: «Barn har svakere motorisk grunnlag nå enn før fordi det er mindre fysisk aktivitet i hverdagen med vekt på allsidig og egenstyrt motorisk lek og idrett. Det er en verdiforskyvning mot barneidrett som instrument for prestasjonsidrett, økt fokus på talentidentifisering og økte foreldreambisjoner.»

Hinder for senere topprestasjoner?
Barneidretten er ikke et verktøy for toppidretten, men toppidrett er en konsekvens av god barneidrett. Dette er Norge et tydelig bevis på. På nettsiden greatestsportingnation.com som regner ut poeng i alle idretter, er Norge p.t. nummer to på Global Cup uavhengig av folketall, bak USA. Hensyntar man folketall, leder vi suverent. Vi samler selvsagt flest poeng i vinteridretter, men vi har også rekorden i å samle poeng i flest idretter, 26 stk, men de neste på lista har 21 og 15 idretter.

Bestemmelser om barneidrett er sammen med Idrettens barnerettigheter norsk idretts verdigrunnlag for barneidretten. De er basert på forskning og det en samlet idrett mener er det beste for barna i en norsk kontekst. Målet er å gi grunnlag for livslang idrettsglede, og som en konsekvens av dette muligheten for å nå sitt potensial i verdenstoppen for de som ønsker det. Norsk barneidrett funker – 85 prosent av alle barn er innom som medlem i et idrettslag og idrettslagene evner stadig å få fram utøvere i verdenstoppen. Det gjør de blant annet på grunn av barneidretten slik vi driver den – ikke på tross av den.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags