En holdningsendring må til på Hvaler for å unngå skvising av eldre

Ragnar Kjeserud er oppgitt over ikke å få bygge trappene som montasjen viser: – De vurderte egentlig ikke vår søknad om trinn her og der. Det var viktigere å straffe oss for trapper som var satt opp, men som vil bli revet.

Ragnar Kjeserud er oppgitt over ikke å få bygge trappene som montasjen viser: – De vurderte egentlig ikke vår søknad om trinn her og der. Det var viktigere å straffe oss for trapper som var satt opp, men som vil bli revet.

Av

Hytteeier Ragnar Kjeserud er i harnisk over Hvaler kommunes nei til et enklere trappeanlegg ved hytten i Korshavn etter at han går med på å rive den omfattende trappen som kommunen oppdaget under inspeksjon.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vi har hatt hytte på Hvaler i over 30 år. Nå er vi blitt eldre og nærmer oss de 75. Vi ba Hvaler kommune om vi kunne få lov til å etablere noen trinn her og der som kunne lette atkomsten uten å risikere liv og lemmer, da terrenget rundt hytten er meget bratt. Dermed kunne vi få mulighet til å nytte hytten noen år til. Vi anmodet om de kunne komme og vise oss hvor dette er mulig. Men ingen kom.

Vi engasjerte sågar en av Norges mest erfarne landskapsarkitekter til å komme med forslag til en løsning. Allikevel hevdet rådmannen og utvalget at ingen nye momenter var fremkommet i saken. Med en avgift på over 30.000 kroner kunne vel rådmannen og samfunnsutvalget sette av noen minutter til å møte oss i Korshavn.

Vi sendte søknad som ble avslått og anket vedtaket som også ble avslått av samfunnsutvalget. Rådmann Dag Willien Eriksen bruker alle knepene i verktøykassen ved å hevde hensyn til rikspolitiske føringer og at fordelene og ulempene for allmennheten og samfunnsinteressene er avgjørende for avslaget. Og politikerne er enige.

De vurderte egentlig ikke vår søknad om trinn her og der. Det var viktigere å straffe oss for trapper som var satt opp, men som vil bli revet.

Etter at vi hadde hatt flere uhell som kulminerte ved at vår svigerdatter aborterte, så ordnet min sønn trapper foran hytten ned til sjøen, og enkelte trinn i terrenget som lettet atkomsten til hytten fra parkeringen for oss eldre. Dette var forståelig, men dumt gjort. Jeg informerte kommunen om at dette vil bli revet. I et innlegg støttet tidligere ordfører Paul Henriksen kommunens vedtak ved å harselere over at vi informerte om de faktiske forhold. Grunnen til at jeg nevnte aborten er at det er sant og dypt tragisk for dem det gjelder. Utsagnet til Paul Henriksen vitner om mangel på empati.

Beslutningen i samfunnsutvalget er et enstemmig avslag. Utvalget består av politikere fra forskjellige politiske partier.

På alle områder ellers i samfunnet prøver man å legge til rette for at eldre kan fungere lengst mulig. Dette gjelder ikke når det handler om adgang til egen hytte. Dette er intet mindre enn skvising av eldre. At H, Sp, Ap, SV, Uavhengige og Frp sammen enstemmig står bak, er en ny lærdom for oss. Frp har sågar eldreministeren i regjeringen.

Rådmannen skulle ikke fire en tomme. Rådmannen og utvalget forsøkte å skambelegge meg i mediene på internettet. Men skammen er kanskje størst for rådmannen og samfunnsutvalget på Hvaler. De kunne ikke gi oss noen trinn. Det oppleves som smålig, selv om vi vet at det alltid har vært et strengt regime på Hvaler.

Nå sender kommunen saken til Fylkesmannen. Alle vet hva vi kan vente oss derfra. Den største paven av dem alle.
Jeg vil allikevel kjøre saken til enden, selv om jeg antageligvis taper til slutt i alle fall. Kanskje kan det bli enklere for dem som kommer etter. Vi får jo en aldrende befolkning i Norge.

En liten analogi til slutt. Samme dagen i samme møtet godkjente samfunnsutvalget en søknad om utvidelse av en driftsbygning for bearbeiding av epler, etter at rådmannen gikk for avslag. Den dagen var jeg i Verona for å tale skiferprodusenten Mineras sak i Euroroc som er EUs bransjeorganisasjon for natursten. De ønsker støtte for å få en internasjonal standard for norsk takskifer. Noe som vil lette eksport av et tusenårig produkt som medfører arbeidsplasser i Alta, Oppdal og Otta. Begge eldgamle produkter. Heldigvis slapp vi å gå via en kommunal rådmann.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags