Én skole kan sementere Hvaler som «pensjonistparadis»

Einar Børresen er redd for å miste nærskolen Floren som elevene når ved å gå eller sykle.

Einar Børresen er redd for å miste nærskolen Floren som elevene når ved å gå eller sykle. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Barna mine ønsker seg flere barn i gata. Det er jeg redd de ikke får dersom nærskolen deres legges ned, skriver Einar Børresen fra Skjærhalden.

DEL

Leserbrev

Lederne ved barneskolene på Hvaler presenterer sitt syn på skolesaken i Fredriksstad Blad torsdag. De nevner ikke konsekvensene for samfunnet på Hvaler med ett ord; bosettingsmønster over tid, demografisk utvikling. Det er naturlig, de er ikke politikere, men fagfolk i skolen. Jeg er verken fagperson eller politiker, men nyinnflyttet til Skjærhalden, forelder til to små barn. Og selvsagt også svært opptatt av mine og andre barns beste.

En viktig del av vurderingen vår ved å ta med familien og flytte til Kirkøy var at barna våre kunne gå barnetrinnet på en liten og oversiktlig nærskole. Det er selvsagt argumenter både for og mot å samle skolene på Hvaler til én stor skole på Asmaløy når man har barnas beste i mente. Men barna er også en del av samfunnet utenfor skolen. Her vi bor er gjennomsnittsalderen høy, som den er på Skjærhalden og Hvaler for øvrig. Det er hyggelig med eldre mennesker, men Hvaler kommune regulerer for boligformål og sier de ønsker seg flere barnefamilier. Barna mine ønsker seg flere barn i gata. Det er jeg redd de ikke får dersom nærskolen deres legges ned.

Skoleledelsen peker på at Hvaler-skolens største utfordring er at elever er alene og utestengt. At elevene skal ha det trygt og godt. Enig, dette er skolens viktigste oppgave. De helt nye tallene fra elev- og foreldreundersøkelsene på Floren skole viser at både elever og foreldre er fornøyde med skolen sin. Tallene for Floren ligger stort sett på landssnittet. Elevene som går ut fra Hvaler-skolen gjør det godt på nasjonale prøver, i den grad man skal legge vekt på det.

Fleksibilitet for lærerteam, sårbarhet ved fravær og spesialpedagogisk tilbud problematiseres i skoleledelsens innlegg. Så vidt jeg kan skjønne er skolene i Norge lovpålagt visse tjenester uansett. Man kan sikkert spare noen kroner på effektivisering hvis man lager én stor skole, men det er vel ikke slik at man kunne droppet vikarer og spesialpedagogikk på Floren og Åttekanten dersom de hadde fått bestå?

Rene økonomiske vurderinger skal ikke være grunnlag for å legge ned en skole.

Og hvis man skal spare på å redusere to eller tre rektorstillinger til én ved den nye skolen, kan ikke det like godt gjøres selv om skolene ligger på Hauge og Skjærhalden? Det tar tross alt bare 18 minutter for rektor å kjøre fra Åttekanten til Floren. Det blir dessuten fremstilt som et problem at 11 elever på Åttekanten skole får like mye ressurser som 22 på Floren skole. Men er ikke dette tross alt bedre enn at alle klassene blir på maksimalt antall elever og således får mindre ressurser pr. elev? Det skal jo effektiviseres og spares inn?

Budsjettene til skolene krymper hvert år. Det er i seg selv trist, og her kan man sikkert effektivisere bort noen kroner på driften ved å samle skolene. Men er det noe som tilsier at budsjettene ikke vil fortsette å krympe ved den nye skolen? Teoretisk sett kunne man kanskje effektivisert enda mer hvis ungene fra Hvaler gikk på skole på Kråkerøy? Og barnehagene. Det er sikkert noe å spare på å legge ned barnehagene på Brekke og Hauge og samle dem også.

Hvor stopper dette? Dette er et verdivalg, og rene økonomiske vurderinger skal ikke være grunnlag for å legge ned en skole. Dessuten, hvor er vurderingene av det store bildet? Er vi sikre på at Hvaler vil spare økonomisk på å legge ned Floren og Åttekanten totalt sett, over tid? Arbeidsaktive barnefamilier bidrar vel mer til kommunekassa enn pensjonister og sommergjester?

Jeg er redd politikerne på Hvaler har gjort et valg som kan vise seg å bli ødeleggende for lokalsamfunnene på Kirkøy og Vesterøy, som vil sementere Hvaler som et «pensjonistparadis», som vil kunne forsterke en negativ økonomisk spiral og til slutt ikke gi oss noe annet valg enn å bli en del av Fredrikstad.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags