Lang tradisjon for skolekamp på Hvaler

Foreldre og lærere arbeider dugnad på tomten ved den ett år gamle Asmaløy skole på Hvaler i september 1988. Skolen ble senere til Hvaler ungdomsskole. Arkivfoto: Espen Zachariassen

Foreldre og lærere arbeider dugnad på tomten ved den ett år gamle Asmaløy skole på Hvaler i september 1988. Skolen ble senere til Hvaler ungdomsskole. Arkivfoto: Espen Zachariassen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Odd Løkkevik skriver om hva Hvaler har fått til – og hva hytteeierne har betalt, og avslutter med «ja, stakkars Hvaler».

DEL

Leserbrev

Etter at undertegnede ble «skipsreder» og eier av en liten snekke som 16-åring i 1954 har alle Hvaler-øyene – fra Stokken til Heia – blitt utforsket og besøkt. Kommunen kunne i 1959 sammenlignes med Salangen i Troms. Begge hadde da i underkant av 3.000 innbyggere. I kommunen der nord var det flere grendeskoler, og med loven om at alle skulle gå på ungdomsskole, ble det vedtatt å nedlegge grendeskolene.

Ny felles barne- og ungdomsskole ble bygget på Sjøvegan. Der har det også blitt videregående skole med elever fra hele fylket på spesiallinjer. Det er bygget svømmehall og innendørshall og «Heia stadion» med overbygget tribune for ca. 600 tilskuere, tre baner, to i gress og en i grus. I 2002 spilte Salangen IL. i samme divisjon som FFK (ikke i samme avdeling) – og ungdommen har vunnet Norway Cup flere ganger. I kommunen er det åtte-ni hytter til fiske og friluftsliv.

På Hvaler er det noe annet. Etter krigen dro mange ut til øyriket – slepende på prammer etter snekkene med rivningsmaterialer og bygget sine små «slott». Etter å ha stått på Tangen i timevise bilkøer og ventet på ferge, kom fastlandsveien i 1971. Da den var nedbetalt av hyttefolket i 1977, ble det en sterk økning av folketallet på Hvaler som da kunne bygge seg «hus og hytte i ett».

Hvalers innbyggere har den største gjennomsnittsinntekten av alle kommunene i fylket, de dyreste bilene og flest el- og Tesla-modeller.

Men på Hvaler var det tre skoler, og da det skulle bygges ungdomsskole, kom det krav om at alle tre skolene på «Åttekanten», «Asmaløy» og «Floren» skole måtte bygges til dette. På disse var det rektor, inspektør og vaktmester – samt over det hele en skolesjef!

Til orientering: Skolene på Hvaler har færre elever til sammen enn hver av Nøkleby og Trosvik har alene! Hvem betaler for gildet?

Hytte- og fritidshuseieren har ikke bare betalt for fastlandsveien, men da tunnelen skulle betales, ble de pålagt å betale 50 kroner for å kjøre på en vei de tidligere hadde betalt, mens «innvandrerne» slapp, etter vedtak i et samlet kommunestyremøte, med å betalte ti kroner.

Da 4.200 fritidshus-eiere ønsket seg strøm i 1971-73, bygget Hvaler E-verk ut med traseer og trafoer. Hvem betalte dette? Etter noen år gikk E-verket inn i Fredrikstad E-verk og da de solgte sine aksjer, ble det penger nok til å bygge både rådhus på Skjærhalden og Hvalerhallen.

Men la meg berømme Hvaler kommune. Da disse bygg ble åpnet hadde ikke byggekomiteen brukt opp alle pengene som var bevilget til disse bygg. Kanskje noe å lære for andre kommuner?

Hva bidrar «badegjestene», som innbyggeren ynder å kalle bidragsyterne, med?

Leie av tomter, båtplasser og eiendomsskatt for flere millioner samt renovasjon som medfører at prisen for hver bærepose med husholdningsavfall blir på ca. 50 kroner, levert i de flotte containerne!

Hva med butikkene? De har en større omsetning på de tre sommermåneder enn årets øvrige ni! Ulempen er jo at folk med «hus og hytte i ett», når sommersola skinner, må stå i kø! Dertil må over 70 prosent av disse, som er arbeidsføre, dra ut av kommunen på arbeid!

For noen år siden var det et innlegg i avisene hvor i det ble krevd, da det skulle ansettes en person i kommunen, at denne måtte bo på Hvaler, ellers ville skattepengene gå ut av kommunen!

La meg nevne at Hvalers innbygger har den største gjennomsnittsinntekten av alle kommunene i fylket. Har de dyreste bilene, flest el- og Tesla-modeller.

Men motstanden mot én skole på Hvaler har vært å lese. Det er ønske om én skole på hver øy? Dog, barna må reise til Fredrikstad for å lære å svømme i Kongstenbadet!

Ja, stakkars Hvaler.

Hvaler stenger to barneskoler – protester hjelper ikke

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags