Strandrydding – vårens vakreste og viktigste dugnad

For hvert år flyter bare mer og mer søppel i land på Hvaler. Bildet er fra 2012, og viser Tom Eilertsen og Monika Olsen som gjør en viktig jobb for Skjærgårdstjenesten.

For hvert år flyter bare mer og mer søppel i land på Hvaler. Bildet er fra 2012, og viser Tom Eilertsen og Monika Olsen som gjør en viktig jobb for Skjærgårdstjenesten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vi må gjøre en innsats både lokalt og globalt med den marine forsøplingen, skriver klima- og miljøminister i forbindelse med sitt besøk på Hvaler i dag, onsdag.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Jeg er vokst opp ved havet i Bodø og Nøtterøy og legger gjerne turene mine langs strender og på svaberg. Men økende mengder plast og søppel truer nå idyllen langs hele kysten vår.

I min oppvekst gikk vi i butikken med handlenett i tøy, bruskassene var av tre og det fantes ikke plastsko som Crocs.

For hvert år har jeg sett at det skylles i land stadig større mengder plast og søppel på strendene. Og aller verst ser det ut nå om våren. Sakte, men sikkert blir havet mer og mer som en flytende søppeldynge.

Det søppelet vi ser langs kysten er dessverre også bare er en liten del. Det er anslått at nesten tre fjerdedeler av plasten i havet synker til bunns.

Bakgrunn:

  • Klima- og miljøminister Vidar Helgesen åpner onsdag strandryddedagen under sitt besøk på Hvaler.
  • Elever fra 5. og 6. klasse ved Åttekanten skole rydder i fjæra.
  • Den store ryddedagen er lørdag 7. mai.
  • Under onsdagens besøk på Hvaler vil klima- og miljøministeren også åpne Sandbakken miljøstasjon på Kirkeøy og delta på Grønn dag på Floren skole.

Det meste av det søppelet jeg ser når jeg går langs svabergene, er en eller annen form for plast. Og det kommer i alle størrelser. Det kommer fra kilder både på land og i sjø og spres med havstrømmene.

Masseproduksjon av plast har ingen lang historie, faktisk har det meste skjedd de siste 50 årene. En rapport utarbeidet til World Economic Forum i år anslår at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet, dersom vi fortsetter dagens utvikling.

Plast er nyttig fordi det er svært holdbart. Men nettopp derfor er det også et stort problem når det havner på avveie i miljøet. Det tar rundt 450 år for en plastflaske å bli brutt ned i naturen og hele 600 år for en fiskeline.

Og selv da er plasten ikke borte. Den brytes ned til mindre og mindre biter, helt ned til mikroskopisk størrelse. De ørsmå bitene kan tas opp av selv de minste dyrene i havet, som plankton. Etter hvert som vi kommer oppover i næringskjeden, kan det samle seg opp mer og mer plast i fugler og dyr. Forskerne – og vi som arbeider med å ta vare på naturen – er svært bekymret for hvordan dette kan skade økosystemene og livet i havet.

Gode systemer for avfallshåndtering er nødvendig for å løse problemet.

Ikke bare her i Norge, men også i resten av verden.

Over 244 tonn søppel ble fjernet i fjor. Det var ny rekord. Jeg oppfordrer til å slå denne rekorden i år.

Søppelhytta ute på Storesand på Hvaler er bygd av søppel og drivved som har skylt opp på strendene i nærheten. Inne i den er det emballasje fra mange land, for eksempel melkekartonger fra Tyskland og matemballasje fra Spania. Dette viser at søpla flyter langt og at det er et omfattende og globalt problem.

Søppelhytta på Hvaler (Arkivfoto)

Søppelhytta på Hvaler (Arkivfoto)

Marin forsøpling krever at vi gjør en innsats både lokalt og globalt. Lokalt er det strandrydding – vårens vakreste og viktigste dugnad med mer enn 20.000 deltakere – som er det viktigste vi gjør.

Globalt tar jeg nå et viktig initiativ. Senere i mai reiser jeg til Nairobi i Kenya til FNs miljøforsamling, UNEA. Her møtes alle verdens miljøministre og velger hvilke miljøsaker som skal prioriteres fremover. Marin forsøpling og mikroplast er den prioriteringen Norge ønsker å fremme på FNs miljøforsamling.  

Som havnasjon har Norge tatt en lederrolle på dette området. Vi legger frem forslag til en rekke tiltak for å redusere tilførsel av plastsøppel og mikroplast til havområdene. Vi foreslår også at det utredes om det internasjonale regelverket på området er tilstrekkelig. Vi har også stilt opp med penger for å få mer kunnskap om problemet.

Østfold har en stor rikdom i den unike skjærgården. Dere var først ute med en marin nasjonalpark i Norge, og det er mye bra miljøengasjement og samarbeid i Østfold. Takk til alle foreninger og lag, næringsliv og kommuner som legger til rette for arbeidet. Og takk til alle frivillige som gjør en fantastisk innsats.

Jeg vil oppfordre alle til å legge turen til kysten og delta i den store nasjonale strandrydde-dugnaden. Store og små kan plukke søppel på sitt tur- eller hyttested. Her kan alle bidra, og ryddingen kan skje når det passer for deg. Over 244 tonn søppel ble fjernet i fjor. Det var ny rekord.

Jeg oppfordrer til å slå denne rekorden i år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags