Kronikk: Velkommen etter, Hvaler Høyre!

Gammelt forslag: Kronikkskribentene forteller at Hvaler Arbeiderparti i flere år har foreslått å legge et hotell på den gamle trelasttomten på Skjærhalden, og ønsker Hvaler Høyre «velkommen etter» med tilsvarende forslag.

Gammelt forslag: Kronikkskribentene forteller at Hvaler Arbeiderparti i flere år har foreslått å legge et hotell på den gamle trelasttomten på Skjærhalden, og ønsker Hvaler Høyre «velkommen etter» med tilsvarende forslag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Det er gledelig for oss i Hvaler Arbeiderparti at Hvaler Høyre nå er opptatt av næringsutvikling. Vi ønsker velkommen etter. Hvaler Arbeiderparti har vært pådrivere og vi har lagt inn mer areal til næringsutvikling i Utgårdskilen i den nye kommuneplanen. Vi har også hatt åpne møter med næringslivet på Hvaler ved flere anledninger.

Det er viktig å lytte til alle de som lykkes på Hvaler, og dem er det mange av. Vi har mange mindre virksomheter som har funnet sin nisje, som har skapt sine egne arbeidsplasser og som bidrar til at vi har en levende øy-kommune.

Hvaler er annerledes og det er ikke alltid slik at det som lykkes i andre kommuner kan overføres til Hvaler. Vårt fortrinn er nærhet til havet og naturen som gir rekreasjon til titusenvis om sommeren. Samtidig er dette verdier som må tas vare på og forvaltes riktig. Det er synd at markedskreftene noen ganger bidrar til store gevinster til de som klarer å snik-privatisere strandsonen.

Her har vi sett mange eksempler på kreative løsninger som selges inn til politikerne som store utleieprosjekter i glansede brosjyrer krydret med turisme, næringsutvikling og arbeidplasser, for så i ettertid søke disp om seksjonering eller bruksendring til private hytter.

Vi som har deltatt i Hvaler-debatten i noen år har sett stor kreativitet i det å privatisere strandsonen. Ett eksempel: båtbyggeriet i Kjellvika bygger om til «Atelier», men fremstår i dag som en hytte, som i tillegg har sperret av stien for almenheten som gikk langs vannet foran båtbyggeriet.

Det er interessant å lese i Fredrikstad Blad at Høyres Tore Adolfsen forslår å legge et hotell på tomten der Skjærhalden bygg i sin tid drev.

Dette har Hvaler Arbeiderparti foreslått i mange år, sist nå i forbindelse med arbeidet med ny kommuneplan. Men Høyre og Frp har tatt ut den gamle hotelltomta som næringsområde i den nye kommuneplanen. De har endret den til boligområde. Hvaler Arbeiderparti mener at dette er veldig uklokt da Hvaler allerede har en del byggeklare tomter. Høyre og Frp har gjennom sine år med makten på Hvaler flere ganger sagt ja til å regulere næringsområder om til boligformål. Samtidig sier Høyre og Frp at Hvaler trenger flere næringsområder.

For Hvaler Arbeiderparti var og er det naturlig å sette den gamle hotelltomta Stenheim bad og Skjærhalden bygg- tomten i sammenheng. Hotell delen på «toppen av Kollen» og kanskje et havsbad i den gamle trelasta. Dagens arkitekter klarer helt sikkert å lage noe som er tilpasset området i en ny og moderne drakt. Mulighetene er mange og tilstede, men da må Hvaler Høyre kjenne sin besøkstid og stemme sammen med Hvaler Arbeiderparti når kommuneplanen skal vedtas slik at hotelltomta ikke blir omregulert til boligtomter.

Disse «hotelltomtene» (Stenheim og Skjærhalden bygg) ligger i tilknytning til den flotte «bystranda», som Hvaler Arbeiderparti fikk vedtatt den gangen vi satt med makten på Hvaler, som Hvaler Høyre og Frp den gang stemte imot. Om ikke lenge bygges Friluftslivets hus på Storesand som er en av Østfolds fineste badestrender og ligger i gangavstand fra Skjærhalden. Det er kort vei til Oslofjordekspressen og buss til Fredrikstad. Kort vei til vår IPS havn og båt til Strømstad og de populære øyhopping turene med fergene til de østre øyene. Kort vei til Hvaler gjestgiveri som med sin festival SommerfestiHvaler og gode mat og sitt trivelige vertskap har satt Hvaler på kartet. Det er kort vei til de fantastiske områdene i Nasjonalparken sør på Asmaløy som har en av Norges mest artsrike flora. En kjøretur langs «Kunstveien» på Vesterøy er en opplevelse som ender i Utgårdskilen med utsalg av den ferskeste fisk og skalldyr fra Fjordfisk. En kort busstur til Spjærøy gir oss opplevelser på Kystmuseet og Brottet Amfi, vårt flotte amfiteater som presenterer kystkulturhistorie gjennom fantastiske forestillinger hver sommer.

Hvaler Triatlon har kommet for å bli og Lions sommershow er en institusjon i seg selv med aktiviteter for store og små. Små og annerledes butikker som har alt fra blomster til agnsild og torghandel gjør skjærgårdsopplevelsen komplett. «Hotelltomtene» har gangavstand til flere restauranter og spisesteder og en fantastisk gjestehavn med mye trafikk. Her har båtfolket mulighet for å legge til og unne seg en natt på Hotell rett ved havna. Skjærhalden har bibliotek og besøkssenter med mye aktiviteter for store og små, med kulturinnslag, undring i fjæra og forestillingen kong Neptun. Skjærhalden har et yrende liv om sommeren samtidig som stillheten og roen senker seg høst vinter og vår.

Et hotell på Skjærhalden kan bli et flott tilskudd til Hvalers satsing på turistnæring, som kan gi ringvirkninger og samspill med alle andre som tilbyr opplevelser og mat på Hvaler.

God sommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken