Brev til Odd Løkkevik fra feriekolonien: Sammen er vi Hvaler!

– Odd Løkkevik skriver at det var det store flertallet som betalte for fastlandsveien. Er det så rart, da? spør Silje Malmo.

– Odd Løkkevik skriver at det var det store flertallet som betalte for fastlandsveien. Er det så rart, da? spør Silje Malmo. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Du må være glad i Hvaler både for å bo og ha hytte her. Ja du må rett og slett være villig til å være med på et skikkelig spleiselag for fellesskapets beste, skriver fastboende Silje Malmo til Odd Løkkevik.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære Odd.

I leserinnlegget ditt av 19. juli, skriver du om hvordan du for 50 år siden fikk bygget deg en hytte her på Hvaler. Du forteller om hvordan du, og andre hyttefolk ønsket dere strøm ut til hytta på 70-tallet. De innfødte (eller fastboende om du vil) hadde frem til da kun hatt strøm som kom i «klædder». Og hvem var det som betalte for strømmen lurer du på. Eller?

Jeg tror kanskje dette må være et retorisk spørsmål? Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i 1970 2309 fastboende på Hvaler. Du skriver at det var 4200 hytteeiere, men jeg tror kanskje du mener hytter? Hvis vi regner to personer per hytte, så tilsvarer dette 8400 mennesker. Det er 6091 flere enn det var fastboende, det. Så da er det vel kanskje ikke SÅ rart at størstedelen av spleiselaget for strømmen ble betalt av hyttefolket; altså flertallet?

Og så var det fastlandsveien da, som gjorde at du og alle vi andre kunne kjøre lenger frem til hytta eller huset. Du skriver også her, om ikke helt rett frem, at det igjen var det store flertallet som betalte for veien. Er det så rart da, Odd?

Det er vel en grunn til at du har valgt å ha hytte akkurat på Hvaler, og har beholdt den i 50 år?

Dette som vi nå har vært inne på er jo såkalt «old events», men du tar også opp dette med eiendomsskatt. Slik jeg forstår deg, er ikke dette noe du er spesielt begeistret for. Du henviser til noe som har vært skrevet om at det er dyrt for hyttekommuner å betale for helsetjenester til hyttefolket. Og ja; det er faktisk slik at i en liten kommune som Hvaler, og i alle fall hvis du skal slutte å betale eiendomsskatt, så er det ganske kostbart å tilby helsetjenester til hyttefolk, ja til fastboende også, helt ute på øyer uten veiforbindelse.

Du benevner også fastboende som noen som har skaffet seg hus og hytte i ett, som om vi har en slags fribillett og bare skummer hyttefolkets fløte. Vi som bor her fast, har valgt Hvaler av mange ulike grunner. Mange er tidligere hyttefolk som vil tilbringe pensjonistdagene sine på hytta; nå huset. Andre er småbarnsfamilier som ikke har råd til hus i Oslo og hytte ved sjøen, og atter andre har økonomi til å velge akkurat hvor de vil bo, men har likevel valgt Hvaler. Til tross for at vi har endt opp her av ulike grunner, så er jeg sikker på at det er noen ting vi er ganske enige om:

1. Naturen og de rekreasjonsmulighetene den gir, er viktig å ta vare på.
2. Vi ønsker oss en gang og sykkelvei fra Stokken og til Åsebu.

Og Odd; jeg kan ikke dy meg for å tenke at mange hyttefolk også er enig i dette! Det er vel en grunn til at du har valgt å ha hytte akkurat på Hvaler, og har beholdt den i 50 år?

Så hva er poenget med dette brevet da, Odd? Jo; slik jeg ser det så er det å bo og ha hytte på Hvaler en slags ekstremsport i eiendomsinvestering. Det er for spesielt interesserte, fordi det er vanskelig å få en liten kommune som tidobler innbyggerantallet sitt i fire skarve sommermåneder å drive bærekraftig. Derfor må du være glad i Hvaler både for å bo og ha hytte her. Ja du må rett og slett være villig til å være med på et skikkelig spleiselag for fellesskapets beste. Det er dette spleiselaget som til nå har gitt oss; strøm, fastlandsvei, tunnel og noen av landets beste kommunale helsetjenester, ifølge «Kommunebarometeret 2019».

Rådmannen i Hvaler kommune har et ordspråk han bruker for å understreke overfor de ansatte at uavhengig av hvilken virksomhet de jobber i; så er de alle i samme båt: «Sammen er vi Hvaler kommune». Vet du hva jeg ønsker meg Odd? At dette ordspråket også kunne adopteres i en modifisert utgave, av hyttefolk og fastboende. Skal vi si det høyt i kor, Odd? SAMMEN ER VI HVALER!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken