Nedleggelser i Hvalers oppvekstsektor fører ikke til sparing på lang sikt

Stille på Skjærhalden: Både norsk og internasjonal forskning viser at distrikter som legger ned skoler og barnehager, også fører til nedleggelser av gjenværende næringer.

Stille på Skjærhalden: Både norsk og internasjonal forskning viser at distrikter som legger ned skoler og barnehager, også fører til nedleggelser av gjenværende næringer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Kommuneøkonomien henger tett sammen med innbyggertall, og Hvaler kommune ønsker seg flere og yngre innbyggere. Da bør en god politikk være å tviholde på de funksjonene som holder hjulene i bygdesamfunnet i gang.

DEL

Leserbrev

I siste budsjettforslag fra rådmannen i Hvaler kommune foreslås det å legge ned nok en viktig institusjon for et levende og bærekraftig øysamfunn, nemlig Brekke barnehage på Kirkøy. Vi innbyggere forstår ikke kommuneledelsen.

Vi som innbyggere stiller oss undrende til strategien til kommuneledelsen. De hevder de skal spare ca. 1,5 millioner årlig på å legge ned Brekke med ca. 16 barn. I skolesaken har sagt at de skal spare ca. tre millioner årlig på å legge ned to skoler med ca. 320 barn. Rent økonomisk skulle man tro det hadde vært mer fornuftig å kun legge ned én barnehage, og la skolene bestå.

Det var kanskje en feil i sin tid å gi tillatelse til opprettelsen av en privat barnehage på Asmaløy når det åpenbart har gått utover belegget hos de kommunale barnehagene? Eller var det en bevisst strategi? Partiene som utgjør det politiske flertallet på Hvaler er vel ikke fremmede for å privatisere viktige samfunnsfunksjoner. Uansett så er dette som småpenger å regne i et kommunebudsjett hvor skatteinntekter fra fastboende familier vel er viktig.

Nedleggelser av velfungerende institusjoner som barneskoler og barnehager fører ikke til sparing på sikt. Dette er en utbredt feiloppfatning i rapporter og utredninger bestilt av kommuner som ønsker å legge ned nærmiljøskoler og barnehager.

Det tas ikke hensyn til forskning. Det tas verken hensyn norsk eller internasjonal forsking på skole-/barnehagestørrelse, skolestruktur, effekten av skoleskyss, skolen og barnehagen sin betydning i bygdesamfunn og langsiktige samfunnsøkonomiske konsekvenser.

Det er komplett uforståelig for oss hvor kommuneadministrasjonen vil med den kursen de nå staker ut.

Kommuneøkonomien henger tett sammen med innbyggertall, og Hvaler kommune ønsker seg flere og yngre innbyggere. Da bør en god politikk være å tviholde på de funksjonene som holder hjulene i bygdesamfunnet i gang, støtte oppunder et desentralisert næringsliv og stimulere gründere. Legger man ned skolene og barnehagene, så kan man like godt slette alle eventuelle utgiftsposter for bygdeutvikling og tilflyttingsprosjekter. Slikt vil aldri kunne kompensere for bortfall av nærmiljøskole og barnehage.

Legges Åttekanten skole ned, vil Hauge barnehage lide samme skjebne som Brekke barnehage nå trues av. Om noen få år vil det ikke være nok barn på Hauge til at barnehagen der er «bærekraftig» og administrasjonen vil foreslå å legge ned den også.

Det er komplett uforståelig for oss hvor kommuneadministrasjonen vil med den kursen de nå staker ut. Å reagere på en uønsket utvikling med økende gjennomsnittsalder og svekket økonomi ved å bygge ned tilbudet i oppvekstsektoren er visjonsløst og vitner om en svak kommuneledelse.

Vi oppfordrer innbyggere til å protestere, og kommunepolitikerne til å stemme mot nedleggelsen av Brekke barnehage (og barneskolene). Forøvrig vil vi anbefale alle et besøk på bloggen til professor i pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet, Yngve Nordkvelle. Den er fra 2016, og tar opp barnehage- og skolenedleggelser som rammer bygdesamfunn over hele landet - her er hans korte oppsummering.

Aksjonsgruppa for bevaring av barneskolene

  • Lena Nystrøm Araldsen - forelder, FAU-leder Åttekanten skole
  • Øystein Nystrøm Araldsen - forelder,
  • Ole Lindekleiv Berntsen - forelder, FAU-medlem Floren skole
  • Kristine Bjørge - forelder, FAU-medlem Hauge barnehage
  • Einar Børresen - forelder, FAU-medlem Floren skole
  • Alexander Hoff - forelder,
  • Elisabeth Livendahl - forelder, FAU-medlem Hauge barnehage
  • Svein-Olav Pedersen - forelder, FAU-medlem Floren skole
  • Marianne Østby - forelder, FAU/SU-leder Hauge barnehage
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags