Mange hunder er redde nyttårsaften. De fleste blir dessverre bare verre og verre med alderen. Det er mange ulike behandlingsmetoder som må tilpasses hvert enkelt individ, med ulik grad av angst. Lydangst er ofte et problem både for hund og eier.

Noen raser er mer utsatt enn andre raser, for eksempel Border collie, Schæfer, Tervueren og Australsk gjeterhund, men problemet kan forekomme hos alle raser.  Lydangst er som regel arvelig og hunder med dette problemet bør ikke avles på.

Forebyggende tiltak mot lydangst på nyttårsaften

■ Gå lang tur på formiddagen.

■ Tren gjerne litt spor, søk eller andre øvelser.

■ Oppføre seg som normalt.

■ Ha på tv/radio om det er vanlig.

■ Dra for gardiner for å unngå lysglimt.

■ Plassér hunden på et kjent sted hvor den vanligvis føler seg trygg og sikker.

■ Det beste er om hunden ser og hører minst mulig av det som foregår ute.

■ Prøv å avlede om mulig.

■ Lek gjerne med hunden og hold den i «godt humør».

■ Gi gjerne et godt måltid, tyggeben, kong med leverpostei eller lignende.

■ En sliten og mett hund vil være mer rolig!

■ Vær sammen med hunden.

■ Det er viktig at du også ignorerer lydene, så ikke vis for stor interesse for det som skjer ute.

■ Behold roen selv - lat som ingenting!

■ Dersom hunden søker støtte, så stryk den forsiktig over brystet (beroligende) - men ikke overdramatiser eller trøst dem (forsterker redselen).

Det er mulig å finne fyrverkerilyd på «You tube» for eksempel og sette dette på lavt samtidig som hunden gjør andre oppgaver.

Behandling: Tilvenning til lyd

Tilvenning til lyden kan gjøres gradvis. Det er mulig å finne fyrverkerilyd på «You tube» for eksempel og sette dette på lavt samtidig som hunden gjør andre oppgaver. Etter hvert som hunden aksepterer dette kan lyden økes. Hunder som er veldig redde for lyd må ofte medisineres for å kunne få denne treningen til å fungere.

Fôr som inneholder beroligende melkeprotein - CALM

Tryptisk hydrolysat av et melkeprotein (α-S1-kasein), som inneholder et aktivt, patentert peptid med stressreduserende egenskaper. Brukes fra 10-14 dager før nyttårsaften

Det går også an å kjøpe dette melkeproteinet som tabletter. Dette heter Zylkene og har en beroligende effekt på både katter og hunder. Vi selger det på klinikken, begynn 14 dager før nyttårsaften.

Adaptil

Et hjelpemiddel for å redusere hundens stressnivå, og inneholder luktstoffet oksytocin. Produktet utnytter hundens egne duftstoffer, ved å ha de samme egenskaper som hundens naturlige feromoner. Adaptil kan gi hunden en følelse av ro og tilfredshet i hjemlige og fremmede omgivelser. Produktet finnes til å ha i stikkontakt i huset og som halsbånd. Både halsbånd og diffuser i stikkontakt bør settes inn ca to uker før nyttårsaften. Halsbåndet varer i 30 dager.

Alprazolam-xanor

Dette legemidlet får hunden til å glemme traumatiske opplevelser. I tillegg er det angstdempende og beroligende, men disse effektene er doseavhengige. Hovedeffekten er altså at hukommelsen blokkeres, slik at ikke angsten forverres år for år. Høyeste nivå av medisinen i blodet nås 1-2 timer etter inntak. Virkningen på tablettene er ca 12 timer. Dosering er ganske forskjellig fra hund til hund.

Du vil få utlevert en testdose og en dose til å bruke på nyttårsaften. Dersom du finner en dose som fungerer fint for din hund, skriv det ned slik at denne dosen kan benyttes til neste år. Det er ikke ønskelig at hunden er sjanglete og sløv. Dersom angsten ikke blir noe dempet bør man vurdere å fylle på med nye tabletter etter 1-2 timer.

■ Dersom hunden viser symptomer på engstelse etter noen timer, kan de gi en ny dose.

■ Vent minst 90 minutter, observer effekten og eventuelt gir ny dose.

■ Gi aldri mer enn fem ganger startdosen.

Husk at når hunder blir redde eller stresset, øker forsvaret av egen kropp. De kan knurre og glefse dersom de ikke har fluktmuligheter. Det er veldig viktig å ikke bli sint på hunden når den er redd og den må ikke hindres i å finne et gjemmested. Medisinen kan reduserer bitehemningene.

Lykke til og ta kontakt dersom dere lurer på noe.