Hællæ fra den andre sia. La oss jangle litt som før i tia.

Martin Beyer-Olsens «Hællæ» er blitt vist over en halv million ganger på YouTube. Komikeren fra Rakkestad hadde i 2015 stor suksess med programmer som «Underholdningsavdelingen» og «Norske fordommer» på NRK, virale suksesser med «Ekstremgata» og den nevnte Østfoldparodien, og ble tildelt komipris for beste TV-komiker.

Kontrovers har det også vært. Språkrådets ansatte og Østfolds språkentusiaster har reagert på komikerens kjærlige harselas med hjemfylket.

I Beyer-Olsens komiske univers er det taco nesten hele uka, skravlete kjerringer, svenskehandel, Pall Mall, bacon og godis, det lukter urin fra Gatebil, man shoter på brygga og våkner i Varteig, og det står aldri noen og sjekker bagasjerommet ditt på gamlebrua.

Mobbing kaller språkfolket det. Å ta østfoldingen og fylket øst for vika komisk på kornet, hevder de som lar seg more av det. Sistnevnte blir det stadig flere av.

Så får det heller være at språkfolket surner når han tøyser på dialekt.

Det er ikke rart. Martin Beyer-Olsen er en av våre fremste komikere.

Hva er det som gjør ham så god som komiker? Hva er greia med Martin Beyer-Olsen?

Hans uttalte mål er at publikum skal bli overrasket, at de ikke skal klare å forutse hva som kommer og hvordan det kommer. Det kan virke som en selvfølge i og med at han er komiker, men har man sett en god dose standup vil man raskt kunne forutse humoristenes neste vending eller poeng.

Slik er det ikke med Beyer-Olsen. Humoren er fjasete og uforutsigbar, den har oftest uventede og tilsynelatende umulige premisser og utgangspunkt for komikk.

Han søker originalitet. Han vil finne nye måter å få publikum til å le.

Beyer-Olsen beskriver seg selv som en absurdist, en tilhenger og utøver av absurdisme, en retning innenfor moderne teater, særlig franskspråklig dramatikk i 1950- og 1960-årene.

Absurdistene skapte verken tradisjonelle psykologiske personskildringer eller bygde opp en sammenhengende intrige som til slutt fikk en løsning. Dermed imøtekom de ikke tilskuernes forventinger, og publikum ble provosert til å tenke videre over den virkeligheten de stod overfor.

Begrepet absurd teater er også blitt brukt fordi publikum skulle bli overrasket. De skulle ikke vite hva de gikk til. Som med Martin Beyer-Olsen, altså.

Man får aldri riktig tak i hans person på scenen, hvordan han tenker eller hva som driver ham, bare at det han gjør er veldig morsomt og, ikke minst, uventet.

Men hva er det som skiller ham fra andre komikere? Hva er det som gjør ham så spennende, modig, utfordrende, innovativ og absurd? La oss vende blikket et lite øyeblikk til den amerikanske hardrockgruppa Pantera.

Piggtrådrocken er kjent for sine tøffe og fengende riff etter andre refreng, når låta skal hamres inn i nakken din. De fire medlemmene i Pantera bestemte seg for å skrive låter bestående av kun den type riff. Resten er historie.

Tilbake til Norge. Mange komikere har små, rare og gode ideer de ikke helt vet hva de skal gjøre med, annet enn å krydre en tekst med dem. De klarer sjelden å overgå det poenget når de fortsetter.

Beyer-Olsen er en mester på slikt komisk krydder. Han får ideene, leker med dem, snur og vender på dem, og klarer å finne ti gode og uventede poenger inni ett godt og uventet poeng, som med Pantera og deres bredbente riff.

Da kan bendelormer bli kjæledyr, Hitler kan bli bluesartist, svenskehandel kan forklare finanskrisa, hvite nordmenn kan bli gjengmedlemmer i Bronx, man kan starte allergiintolerante restauranter, man kan ha syngende magevaginaer, østfoldinger kan bli harmløse ekstremister, og man kan shote på brygga og våkne i Varteig.

  • AVSTEMNING NEDERST PÅ SIDEN: Martn Beyer-Olsen er den ledende østfoldhumoristen akkurat nå.

Greia med Martin Beyer-Olsen er nettopp originaliteten. Vi klarer ikke å se hvor han skal og hvordan han skal ta seg dit. Han møter ikke publikums forventinger til standup og sketsjer, annet enn at det som oftest er veldig, veldig morsomt. Han gjør krydderet til de deiligste retter.

Så får det heller være at språkfolket surner når han tøyser på dialekt.

For oss andre får han jangle og tøyse så mye han vil.