Gå til sidens hovedinnhold

Filosofi fra «Tørp i Børje» på humanistisk høstmeny

Artikkelen er over 3 år gammel

– Der elven Main har sin Frankfurterskole innenfor filosofien så har altså Glomma fått sin Torpeskole i Fredrikstad, forteller Gøran Karlsen, og lover filosofiforedrag på en jordnær og jovial måte.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en mann fra Trosvik, som undertegnende er, så er overskriften fullstendig absurd. Folk fra Torp var noen du kjempet med på byen, i fotball, i håndball eller på brytematta. Eneste grunn til å dra til Torp, var at de hadde godt grisla brød hos baker Freddy Olsen, men det har altså rent mye vann i elva siden den gang.

Torsdag presenterer Human-Etisk Forbund Fredrikstad oppstart av filosofikafé på Østfold kunstnersenter, og i stedet for å satse på nasjonalt anerkjente foredragsholdere har vi valgt å satse på lokale gutter fra Torp. Noen kunne kanskje hevde at dette var dramatisk nivåsenking av filosofifaget, men guttene har opparbeidet seg gode navn og filosofisk kapital.

Der elven Main har sin Frankfurterskole innenfor filosofien så har altså Glomma fått sin Torpeskole i Fredrikstad. Under navnet Torpeskolen filosofifabrikk finner vi brødrene Magnus og Fredrik Andersen, og fetteren deres Morten Johansen. De vil levere filosofiforedrag om livets store spørsmål på en jordnær og jovial måte, og det skal være «høyt under taket» for innspill og debatt under og etter foredragene.

Guttene uttaler seg følgende om filosofien: «Som de fleste andre akademiske felt har filosofien utviklet seg til å bli mer spesialisert og teknisk. En ulempe ved dette er at man ofte omgår de problemene som angår oss direkte i hverdagslivet. Disse problemene er ofte de mest grunnleggende og dermed vanskelige å få grep om. Hva er kunnskap, kan man være lykkelig i et liv uten mening, har livet mening, hva er den beste politiske organiseringen, skal vi i det hele tatt organisere oss og så videre. Torpeskolen filosofifabrikk ønsker å reflektere over slike problemstillinger og har som grunnantakelse at refleksjon er effektivt gjennom dialog. Ved å ta utgangspunkt i problemer som er allmennmenneskelige tror vi også at alle har et like godt utgangspunkt for å bidra til refleksjon. Vår fagfilosofiske bakgrunn kan forhåpentlig fungere som en katalysator for en spennende samtale om hva det vil si å leve i verden.»

Vi håper dette vekker interesse for et fag der mange store tenkere har ført historien fremover.

Først ut er Morten Johansen med foredraget «Bør folket styre?». Morten har en master i filosofi fra UIO og en master i estetikk og kunstteori fra Kingston University. Han arbeider til daglig som politisk rådgiver i en frivillig organisasjon og som fagansvarlig for marxistisk filosofi i Store norske leksikon. Tematikken bør passe perfekt før den siste innspurten i valget, og Morten ytrer seg slik om vår styreform før sitt foredrag:

«Vi tar et skritt tilbake og spør hvorvidt demokratiet er den beste styreformen vi kan oppnå. Er det virkelig slik at når folket bestemmer så blir de beste beslutningene tatt? Og blir vi egentlig bedre samfunnsborgere av å delta i demokratiet slik det eksisterer i dag? Hvis ikke det er tilfellet, er løsningen da å begrense vanlige folks innflytelse, eller å forbedre mulighetene vanlige folk kan delta i styringen av samfunnet på?».

  • Les om Torpeskolen filosofifabrikk og programmet på Facebook.

Videre utover høsten vil Magnus gå på scenen den 12. oktober med foredraget «Har vi mennesker en natur»? Magnus har master i filosofi fra UiT og 20 års erfaring fra eliteidrett som utøver og leder. Spesialområder er innen eksistensfilosofien med særlig fokus på menneskets selvdannelse og selvforståelse.

Den 9. november inntar Fredrik podiet med foredraget «Sannhet og ideologi i postfakta-samfunnet. Fredrik er doktorgradsstudent i vitenskapsfilosofi ved Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet og fokuserer hovedsakelig på filosofiske grunnlagsproblemer i moderne fysikk. Han underviser til vanlig ex-fil og forretningsetikk og blander seg til tider inn i biologiens verden. Til slutt den 7. desember vil Morten på nytt entre talerstolen for å snakke om «Hva skal vi med Naturen?».

I høst får altså Fredrikstad-publikummet mulighet til å bli kjent med filosofifaget gjennom fire filosofikvelder. Vi i Human-Etisk Forbund håper dette vekker interesse for et fag der mange store tenkere har ført historien fremover. Alle er velkomne, og foredragene er helt gratis.

Kommentarer til denne saken