Gå til sidens hovedinnhold

Ja til fleksible inntaksordninger, men behold vekt på karakterer

Tobias Lynghaug og Ole Marius Svendsen

Nestleder og Fagansvarlig, NITO Studentene

Artikkelen er over 4 år gammel

Tobias Lynghaug og Ole Marius Svendsen svarer Andreas Bøe som er kritisk til kriteriene for opptak til universitet og høyskoler.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag 1. august hadde studenten Andreas Bøe et bra innlegg som angår opptak til høyere utdanning. Bøe belyser problematikken med at talenter innenfor diverse fagområder ikke kommer inn på ønsket studie fordi noen få dårlige karakterer ødelegger snittkarakteren. Det er imidlertid skivebom å kritisere karakter som utdatert på den måte at man skal gå helt bort fra systemet.

Det som lett faller i glemmeboken, er at karakterkrav også gir inntakskvalitet, og snittkarakteren gir her en god pekepinn på hvor godt kandidaten tilegner seg ny kunnskap, på generelt grunnlag. Studiet Bøe gir som eksempel har høyt inntakskrav, noe som dermed vil si at kandidatene som tas opp har prestert godt i alle fag, ikke kun et enkelt emne.

Uten å endre systemet for videregående opplæring drastisk, vil det ikke være rettferdig å foretrekke en kandidat med dårlig snitt og gode enkeltkarakterer fremfor en kandidat med jevnt gode resultater. Da må man heller sette i gang diskusjonen om man skal velge karrierevei tidligere i livet, slik man gjør i enkelte andre land, eller om enkelte emner skal vektes tyngre eller lettere i inntak til høyere utdanning.

Vi er imidlertid enige i at det kan være hensiktsmessig å innføre intervju, motivasjonsbrev eller opptaksprøver og la institusjonene gi kandidatene ekstra poeng i inntaksprosessen basert på disse.

Kommentarer til denne saken