Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor Åpen folkekirke er det trygge valget

Artikkelen er over 5 år gammel

Elin-Karin Berg svarer Bjørn Solberg. I verste fall vil en stemme til Solbergs liste ved kirkevalg bare gi tyngde til å få inn de konservative kandidatene, skriver hun.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk til Bjørn Solberg for viktige momenter i kirkevalgkampen. Det er også fint at han personlig vil ønske homofile velkommen i kirken.

Hans problem er imidlertid at han står på en liste der hele spekteret av kandidater er representert. Noen er som det heter i tittel «homovennlige», mens andre må kunne plasseres ganske langt ut på fløyen i motsatt retning. Imellom ligger enkelte kandidater som kanskje vil åpne for velsignelse av homofile (det skulle da bare mangle!), men uten å anerkjenne deres forpliktende samliv som et ekteskap. Det betyr at en velger som stemmer på nominasjonskomiteens liste ikke vet om stemmen vil bidra til å få inn en kandidat som mener det ene eller det andre.

I verste fall vil en stemme på denne listen bare gi tyngde til å få inn de konservative kandidatene. Dette er derfor ikke bare en utfordring for Bjørn Solberg, men aller mest problematisk for velgerne som ikke vet hva de stemmer på.

Det er derfor det trygge valget for dem som ønsker en åpen og inkluderende folkekirke å stemme på Åpen folkekirke. Solberg kan godt mene at man kan finne sprik også mellom våre kandidater, og jeg oppfordrer gjerne velgerne til å gjøre seg kjent med kandidatenes synspunkter. På vår liste står mange svært dyktige kandidater som selvfølgelig har sine egne meninger om mye. Uansett er det et faktum at kandidatene på Åpen folkekirkes liste er samstemte i de viktige verdispørsmålene og har sagt oss villige til å gå til valg på en felles plattform.

Denne plattformen omhandler selvsagt ikke bare spørsmål om homofile, men er blant annet sterk og tydelig på ønsket om en demokratisk kirke der alle døpte er medlemmer og har en lik rett til å delta både i kirken generelt og ved valg spesielt. Det er denne retten jeg håper alle stemmeberettigede vil benytte seg av ved årets valg.

Åpen folkekirke synes ikke at noens tro er mer verdt enn andres. Vi tar folks tro på alvor, enten den er sterk eller svak, nølende eller avklart. Vi synes heller ikke at noen kristne er mer verdt enn andre. Derfor ønsker vi alle velkommen til å inngå forpliktende samliv i kirken, og derfor ønsker vi alle velkommen til stemmeurnene, uavhengig om de går til kirken hver søndag, eller ved viktige hendelser.

Vi vil være en åpen folkekirke som møter mennesker slik Jesus gjorde. Jesus lyttet og lot seg prege i møte med andre. Han løftet frem undertrykte og utstøtte, og brukte strenge ord til de som stengte noen ute. Dette er kjernen i vår gudstro.

Bruk stemmeretten ved kirkevalget til å stemme Åpen folkekirke – et trygt valg for en kirke som ønsker velkommen!

Kommentarer til denne saken